Czekolada na gorąco - boska :)

autor: , kategoria: napoje bezalkoholowe , dodano: 2010-02-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekolada na gorąco - boska :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czekolada na gorąco - boska :)

Składniki:

Przygotowanie:

Czekolada jest bardzo słodka,ale po prostu pyszna. A nie tam jakieś siuśki instant :P

Mleko wlewam do rondelka.
Czekolady łamię i wrzucam do mleka. Ja czasami używam do tego czekolady z figurek świątecznych, bo nikt tego u nas nie je, a szkoda aby się zmarnowało.
Do tego można dorzucić np. trochę cynmonu, 2 goździki i odrobina kardamonu. Ja nie daję, bo wole czysty smak czekolady.
Wszystko razem rozpuszczam na średnim ogniu. Lepiej pilnować, aby nie przypalić.

Śmietanę ubić na sztywno. Ja nie słodzę, bo czekolada jest wystarczająco słodka :)

Do kubeczków rozlać gorącej czekolady i dodać śmietanę.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Patucha, 2010-02-22 19:15:16
    Patucha
    3
    Przepis znany mi i często stosowany - zwłaszcza zimą - ja dodaję cynamon, ponieważ jestem jego wierna fanką. Naprawdę godne polecenia
  • daget, 2010-02-22 20:15:18
    daget
    2
    Doskonale rozgrzewa, super na mrozne wieczory spedzone na sniegu badz lodowisku jak rowniez jako chwila zapomnienia po ciezkim dniu. Cynamon, kardamon i gozdziki dodaja temu napojowi pazura.
  • kolorowatecza, 2010-02-22 21:49:00
    kolorowatecza
    I po co komu chodzić do pubów czy barów na czekoladę, skoro taką pyszną można wyczarować samemu?

    Ja dodałabym jeszcze orzechów, bo uwielbiam
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-02-22 21:49:03
    kolorowatecza
    2
    I po co komu chodzić do pubów czy barów na czekoladę, skoro taką pyszną można wyczarować samemu?

    Ja dodałabym jeszcze orzechów, bo uwielbiam
  • katarzinka, 2010-03-24 18:17:44
    katarzinka
    0
    przepis znam i uważam, że na zimową porę wieczorową pyszne rozgrzewanie wychodzi
  • Parvati, 2010-05-17 23:06:15
    Parvati
    0
    Na pewno smaczniejsza niż instant - to prawda. Jednak wcale nie taka gęsta jak oczekiwałam.
    Dodatkowo szacunek dziewczyny za tę śmietanę - cała moja rodzina próbowała ją ubić choć w połowie tak jak na fotce i nie wyszło (a ja siebie nie uważam, za kuchennego laika - gotuję już ponad 7 lat).
    Także stopień trudności (dla mnie osobiście) podniosłabym o jedno oczko
    Jeśli chodzi o smak - była do kitu w porównaniu z innymi czekoladami jakie piłam.
    Ale, że opis przygotowania jest bardzo profesjonalny, wszystko krok po kroku i bardzo fajna fotka dodana - daję 4 (przykro mi, że nie 5, ale zawiodłam się).
    Pozdrawiam!
  • asiulkaa, 2010-05-18 09:15:29
    asiulkaa
    Parvati z ubiciem śmietany to zależy jaką kupisz, ale niestety większość śmietan kremówek nie ubija się na sztywno i wymagają dodania zagęstnika, ja znam tylko jeden, śmietan fix, niestety jest dość drogi. W składzie ma skrobię modyfikowaną E1422, którą sobie załatwiłam i mam teraz bardzo tanią wersje tego produktu. E1422 ma tę zaletę ze nie jest wyczuwalny w smaku (czego nie można powiedzieć o preparacie do robienia bitej śmietany o nazwie śnieżynka).
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-18 10:20:45
    Sensuel
    Jestem zaskoczona problemem jaki sprawia ubicie śmietany.Mnie się ubija bez problemu.Czasami muszę uważac,aby nie przedobrzyć,bo potem masło się zrobi,a nie ubita śmietana
    Komentarz
  • adie94, 2010-05-18 14:08:05
    adie94
    1
    uwielbiam takie domowe smakołyki proste i szybkie pycha!
  • 28nana, 2010-05-18 14:30:30
    28nana
    2
    najlepsze lekarstwo na to co za oknem !!!
    nie ma to jak usiąść z filiżanką takiej pyszności, a jeszcze lepiej wogóle nie wychodzić z łóżka

    Przepis prosty jak konstrukcja cepa - a efekt oszałamiający

    dla tych co lubią udziwnienia polecam dodać ( ale nie wszystko na raz!!! :P )

    - szczyptę chilli
    - kropelkę rumu lub brandy
    - syrop miętowy lub waniliowy

    oczywiście sama czekolada jest wyborna

    gwiazdki za
    + antidotum na paskudztwo za oknem
    + przepis prosty jak konstrukcja cepa ( czyli baaaardzo prosty )
    + zdjęcie które samo zachęca do wykonania
  • IgnisDivine, 2010-05-18 17:43:44
    IgnisDivine
    0
    Czekolada Pyyyszka

    Śmietana powinna być 32% i baaardzo dobrze schłodzona...wtedy nie ma problemu z ubijaniem
  • Parvati, 2010-05-20 20:35:39
    Parvati
    Asiulkaa bardzo dziękuję za podpowiedź!
    Komentarz
  • Parvati, 2010-05-21 19:07:20
    Parvati
    Przepraszam, że jeden pod drugim post,ale dopiero doczytałam co napisała IgnisDivine - była bardzo dobrze schłodzona i miała 32%.
    Pozostaję więc przy poradzie Asiulkaa na przyszłość
    Komentarz
  • kadi91, 2010-05-28 15:46:04
    kadi91
    0
    Dzięki za przepis Musi być pyszne bo wszystko co jest związane z czekoladą jest miodzio Zaraz idę przygotować te pyszności!
  • marissima, 2010-06-16 22:19:10
    marissima
    0
    gorąca czeko z rumien mniam
  • ImmortalLover, 2010-06-17 14:07:16
    ImmortalLover
    1
    aż mi się zachciało tej czekolady! Jest pyszna zwłaszcza zimą z odrobiną rumu mmmm.
  • vild, 2010-06-17 21:45:59
    vild
    0
    ta czekolada jest warta sprobowania zgadzam sie z toba kadi91 wszystko co czekoladowe jest miodzio )
  • chilanes, 2011-11-14 10:23:21
    chilanes
    Parvati - ja w przeciwieństwie do asiulkaa nie polecam dodawania "udziwniaczy/polepszaczy". Każda śmietana do której dodałam Śmietan fix zważyła się. Najważniejsze, to żeby śmietana nie stała w Twojej lodówce,czy szafce pół roku przed użyciem, musi być w miarę świeża, schłodzona i mieć te 30% lub 36%.

    Czekolada rewelacyjna, ja raz na jakiś czas dodaję w zależności od ochoty: odrobinę alkoholu, chilli, cynamon, kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy
    Komentarz
  • AnioleqD, 2012-07-14 21:00:54
    AnioleqD
    -1
    Już ją robię )
  • fejs, 2012-11-01 17:47:29
    fejs
    A czym ubijacie śmietanę?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe