Sałatka z cebulką marynowaną

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2010-02-22
  • Sałatka z cebulką marynowaną

Składniki:

  • cebula marynowana [2 op.] (do kupienia w każdym markecie)
  • jajka [4 szt.] (ugotowane na twardo)
  • ryż [3 ] (torebki)
  • kukurydza konserwowa [1 op.] (puszka)
  • ogórek zielony [1 szt.] (duży)
  • szczypior [1 pęczek]
  • majonez (ilość jak kto lubi)
  • szynka [20 dag] (wędlina)

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu (w osolonej wodzie). Osączyć, wysypać z torebek na duży płaski talerz i wystudzić (nie powinien się posklejać).
Cebulki osączyć z zalewy. Jeśli sa niewielkie - pokroić na połówki, wprzypadku nieco większych - na ćwiartki.
Jajka i szczypiorek drobno posiekać.
Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki.
Kukurydzę osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i dodać majonez (w wersji mniej kalorycznej można go wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym). wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki sie "przegryzły"

Uwaga! Jeśli ryż był gotowany w osolonej wodzie, sałatka nie wymaga dosalania - majonez też jest słony.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką