Dorsz pachnący Italią

autor: , kategoria: ryby, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dorsz pachnący Italią
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dorsz pachnący Italią

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę trzeba opłukać pod zimną wodą i dobrze wytrzeć ręcznikiem papierowym (gdy mamy mrożone filety oczywiście rozmrozić).
Przekroić filety na 2 mniejsze kawałki.

Przygotować zalewę z 1 łyżki oliwy, 2 łyżek octu, połowy soku z cytryny i wyciśniętego ząbku czosnku.
Zalewą polać rybę, po czym posypać solą, pieprzem i bazylią.
Można odstawić na 20 min a jak czasu brak można od razu przejść do pieczenia.

Ułożyć rybę na foli aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 minut (termoobieg).

W tym czasie cukinie umyć, przekroić na 2 połowy po czym pokroić wzdłuż na cienkie pasy.
Rozgrzać mocno oliwę na patelni i usmażyć cukinie z dwóch stron (dosłownie 30 sekund z każdej strony). W momencie gdy cukinia jest już przełożona na 2 stronę posolić popieprzyć i dodać przeciśnięty ząbek czosnku (w miarę równomiernie na każdy kawałek).

Wyłożyć na talerz rybę i paski cukinii - pokropić wszystko balsamico i posypać natką pietruszki.

Do tego można podać pieczone ziemniaczki bądź ryż.

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • 28nana, 2010-02-23 10:51:47
    28nana
    9
    Si, una bella fisza
    mangare molto bene z appetito

    la przepisa prosta
    una bella fotografia

    la gwiazdka maxima !
  • miskowa, 2010-02-23 12:36:21
    miskowa
    2
    pyszota w ciemno. Zestaw wszystkiego, co lubię. Mi się z Italią pomidory kojarzą, ale podejrzewam, że nie będzie przeszkadzać dodatkowo jakiś pomidorowy dodatek. Niemniej max. ocena i przepis do ulubionych, na pewno wypróbuję, jak tylko znów cukinie się pojawią w moim warzywniaku
  • hania811, 2010-02-23 12:48:24
    hania811
    Nana cudna recenzja

    Miśku pomidor i owszem - ale koktajlowe, przekrojone na pół i podsmażone na mocno rozgrzanej oliwie ok 2-3 min
    W ramach modyfikacji można jeszcze podsmażyć bakłażana.
    Znajomi uważają jednak, że najlepsza wersja to po prostu cukinia z czosnkiem- jeden warunek - musi być posypana pietruchą!
    Na prawdę dobry przepis na szybki obiad, ja zrobiłam w 20 min - włącznie z pójściem do sklepu po cukinię




    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-02-23 13:27:39
    cholernarejestracja
    Mmm, akurat szukałam jakiegoś przepisu na rybkę, a dorsza uwielbiam ocenię jak wypróbuję, a tymczasem - czy ryba ma być tylko ułożona na folii, czy ma być w nią zawinięta szczelnie?
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-23 13:30:23
    hania811
    Ułożona na foli, absolutnie nie przykryta.
    I tak wydzieli sporo soku rybnego więc będzie delikatna, soczysta, a zarazem troszkę spieczona z wierzchu.

    Możesz oczywiście upiec w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce.
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-02-25 21:38:45
    cholernarejestracja
    Ok, dziękuję (:
    Komentarz
  • aaneczka, 2010-05-18 19:53:18
    aaneczka
    0
    Właśnie skończyliśmy jeść Dorsz przepyszny, a cukinia... po prostu niebo w buzi Dużym plusem (oprócz super smaku) jest czas wykonania- faktycznie robi się szybciutko. Ja dodaję do ulubionych przepisów
  • Kallla, 2010-07-07 22:06:52
    Kallla
    0
    Ja na szybko usmarzyłam dorsza na patelni
    Połączenie cukini, czosnku i świerzej pietruszki - wybitne
    Przepis doskonały na szybki i smaczny obiad.
    Daje 5 za naprawdę szybki czas pzygotowania.
  • ewelline, 2010-08-06 15:16:53
    ewelline
    0
    bardzo dobry przepis, właśnie dziś zagościł u mnie na stole! Wyśmienite!
  • Susanna, 2010-08-15 20:27:17
    Susanna
    1
    Daję mocną 5 bo w piątek skorzystałam z Twojego przepisu! Dorsz smakuje wyśmienicie, zalewa nie zabiła smaku ryby a wręcz przeciwnie - podkreśliła go. Rybka soczysta. Aha w zalewie filet leżał jakieś 4 h Zamiast cukinii zrobiłam sałatkę a do tego frytki (mąż uwielbia). Obiadek pierwsza klasa, od teraz zawsze będę tak przygotowywać dorsza
  • anka_bunio, 2010-10-22 16:59:47
    anka_bunio
    2
    Jak na rybę - smaczne, zwłaszcza ta cukinka Mówię "jak na rybę", bo ogólnie (jak się teraz przekonałam) nie przepadam za pieczoną w piecu rybką. Ale aspekt zdrowotny zwyciężył. Dzięki za przepis.
  • xzora, 2011-06-01 09:57:17
    xzora
    1
    Robiłam dorsza już dwa razy, za pierwszym z cukinią, a za drugim z sałatką grecką i za każdym razem wyszedł pyszny. Super przepis.
  • magda_lena40, 2011-09-06 17:00:18
    magda_lena40
    1
    Najlepsza ryba jaką jadłam ! Zamiast w piekarniku smażyłam ją na teflonie ale i tak wyszła pyszna. Cukinia pasuje do niej idealnie (zamiast świeżego czosnku sypałam granulowanym). Świetny przepis
  • Paula_86, 2012-08-26 12:31:40
    Paula_86
    1
    Jak dla mnie piąteczka, za oryginalny smak i szybkość wykonania.
    Miałam wąpliwości co do tej pietruszki, dodałam ze względu na walory zdrowotne, ale nie jestem przekonana czy ona tu pasuje...
    Użyłam też świeżej bazylii, jeśli ktos ma polecam
    dla mnie rybka z cukinią była na tyle wyśmienita, ze ziemniaki czy ry z uznaję za zbędny
  • AdamDec34, 2013-08-28 10:10:30
    AdamDec34
    1
    Kolejny dobry przepis na rybkę Jestem po operacji i musze trzymac dietę, jeść sporo ryb. Rybka według tego przepisu wychodzi naprawdę smacznie i co ważne dla mnie - zdrowo
  • studentkaAM, 2013-11-01 20:38:12
    studentkaAM
    0
    Bardzo fajny przepis na rybkę Moja jedyna sugestia to zmniejszyć ilość octu o połowę. Rybka wychodzi soczysta, a przy tym jest banalnie prosta. Zasłużone 4,5*

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe