Pstrąg na zielono :)

autor: , kategoria: ryby, dieta South Beach , dodano: 2010-02-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg na zielono :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg na zielono :)

Składniki:

  • pstrąg [2 szt.] (filety)
  • szpinak [0.25 op.] (najlepiej taki w brykiecie, polecam ten z biedronki)
  • czosnek [4 ząbki]
  • soczewica [0.5 szklanki] (zielona)
  • sałata lodowa [0.5 główki] (lub inna sałata)
  • oliwa z oliwek [2 łyżki]
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha [4 łyżki] (lub kiełki)

Przygotowanie:

To jest łatwe, pyszne i bardzo zdrowe danie, nadaje się dla każdego, jednak dominuje w nim smak czosnku, więc trzeba lubić ;)

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.
Filety z pstrąga natrzeć solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku, odstawić.
W tym czasie na łyżce oliwy poddusić szpinak, posolić i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku.
Filety ułożyć na ruszcie (kratkę można wcześniej posmarować oliwą żeby łatwiej zdjąć filety po upieczeniu) skórką do dołu, na wierzch wyłożyć szpinak, oprószyć wszystko pieprzem i wstawić do piekarnika (temp. ok 160-180 stopni). Ciężko stwierdzić na jak długo, bo to zależy od wielkości fileta. Moje były bardzo duże i piekły się ok pół godziny, ale mniejszym wystarczy krócej. Ważne żeby mięso było dobrze upieczone i przyrumienione. Można włączyć pod koniec termoobieg żeby brzegi były chrupiące :)
Gdy rybki są w piekarniku- należy wykonać banalną sałatkę:
Sałatę porwać na kawałki (mogą być różne rodzaje sałaty) i zalać sosem: łyżka oliwy+zmiażdżony czosnek+ sól+pieprz. Można dodać odrobinkę majonezu.

Na talerz wyłożyć soczewicę, filet i sałatę, którą należy posypać rzeżuchą lub kiełkami.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Jakie właściwości mają pestki z arbuza?

Komentarze

  • Yoolia, 2010-02-23 21:51:24
    Yoolia
    2
    dorsz, szpinak, czosnek to co lubię najbardziej. Moje ulubione zestawienie.
    Ciekawe jakby dorsza upiec na patelni typu grill?
  • ewelline, 2010-07-29 10:43:37
    ewelline
    2
    Yoolia to jest pstrąg



    Pyszny jest!!!!
  • studentkaAM, 2014-10-18 14:34:18
    studentkaAM
    0
    Niebo w gębie!!!! Pyszny, szybki i dietetyczny obiad! Jestem zachwycona

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką