Murzynek

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-02-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek

Składniki:

  • margaryna [1 kostka]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • cukier [2 szklanki] (trochę mniej niż 2 szkl.)
  • kakao [4 łyżki]
  • jajka [4 szt.]
  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • aromat (niekoniecznie)
  • wódka/spirytus [2 łyżki]

Przygotowanie:

Margarynę,mleko,cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.Wystudzić.

1/4 szkalnki płynu odlewam,aby użyć jako polewę.Ale jak ktoś ciasta nie polewa lub woli polewę gotową to nie musi odlewać i całość płynu wlać do ciasta.

Dodać żółtka,mąkę i proszek oreaz wódkę i odrobinę aromatu (niekoniecznie).
Białka ubić i dodać do ciasta.Wymieszać łyżką całość.

Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Piec 55 min. w rozgrzanym piekarniku do 170C.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-24 11:58:03
    Berlinianka
    1
    Strasznie dużo cukru, kiedyś tyle dałam, bo zapomniało mi się i wyszedł za słodki :/
    Zapach jednak bym dała i napisała jaki się nadaje. Bo ktoś, kto jakimś cudem nie zna przepisu walnie migdałowy i co? On nie pasuje Jak już bez zapachu to chociaż cukier waniliowy?
  • Sensuel, 2010-02-25 23:00:46
    Sensuel
    No włąśnie nie wiem czy to kwesta wielkości szkalnki,ale j daję zgodnie z przepisem i mi nie wychodzi za słodki.Albo to kwestia smaku
    Poza tym,ja dałam kiedyś aromat pomarańczowy i mnie oobiście smakowało,ale ciasto jakieś gliniaste się zrobiło.Także ja nie daję,ale koleżanka co robi też z tego przepisu daje i jej wychodzi normalny murzynek.
    Trzeba wyczuć chyba.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-25 23:22:12
    Berlinianka
    Zwykle jak się podaje przepis na szklanki, to ma się na myśli 250ml.
    Może kwestia smaku. Robiłam murzynka tyle razy, że i z taką ilością cukru przerobiłam i poza smakiem zauważyłam, że szybciej wysycha ciasto - obkrojone części w sensie.
    No chyba, że znika tak szybko, że nie zdąży!
    Arak jest najlepszy, spróbuj Ewentualnie śmietankowy
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-27 11:33:06
    Sensuel
    Spróbuję.
    Co do wielkości szklanki też tak robię.Trzymam się tych 250ml.Ale co w przypadku gdy ktoś mam mniejsze lub trochę większe szklanki .Najpierw musiałby sprawdzić jej gabaryty )
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-25 18:58:55
    kolorowatecza
    2
    Robię murzynka z tego samego przepisu, jednak zawsze daję tylko szklankę - ciasto i tak jest pyszne
    Z tym, że nigdy nie dodawałam tam alkoholu i jestem bardzo ciekawa smaku. Pierwszym wypiekiem po skończeniu diety będzie właśnie murzyn z wódką/spirytusem.
    A co do samego ciasta to i polewa wychodzi dobra - jest taka fajna, że jak zasycha to potem już nie spływa i w ogóle jest taaaaaka dobra A ciasto jest puszyste i bardzo rzadko wychodzi zakalec - mi wyszedł tylko 2.
    Dodaję zawsze rodzynki i orzechy włoskie. Raz orzechy do środka do ciasta, raz dopiero na wierzch na polewę - wtedy bynajmniej się nie przypiekają

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką