Zupa fasolowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa fasolowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa fasolowa

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na co najmniej 12 godzin w litrze zimnej wody.
Namoczoną fasolę gotować pod przykryciem prawie do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim - trwa to ok 30 min.

W tym czasie obrać i pokroić warzywa.
Pora w drobną kostkę, marchew, selera i pietruszkę w pół talarki, a ziemniaki w sporą kostkę.
Roztopić masło i smażyć na nim włoszczyznę ok 3 min, po czym dodać pokrojony na spora kostkę boczek.
Smażyć wszystko do zrumienienia- mieszając by się nie przypaliło.
Do warzyw dolać fasolę razem z wodą, dolać jeszcze litr wrzącej wody- dodać sól, pieprz, ziemniaki i gotować ok 10-15 min pod przykryciem.
Po tym czasie ziemniaki powinny być już prawie miękkie, dodać więc pozostałe przyprawy i gotować ok 5 min.

Na koniec obrać 2 ząbki czosnku i wrzucić do ugotowanej już zupy, przykryć i odczekać ok 5 min.
Po tym czasie zupa zyska lekki czosnkowy aromat.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • mooonik, 2010-03-11 23:58:28
    mooonik
    3
    Ooo fasolowa jak u mojej mamy może poza porem, który zastępowany jest cebulą, ale reszta się zgadza bardzo sycąca i smaczna. Moja mama nie dodawała nigdy czosnku na koniec, tylko wcześniej wyciśnięty dodawała do cebulki, i na aromacie dusiła resztę warzyw.
    Przepis warty wypróbowania
  • hania811, 2010-03-12 09:14:52
    hania811
    Patent z czosnkiem to patent mojej mamy- mistrzyni gotowania zup.
    Wrzucony na koniec gotowania podkręca smaki i nadaje lekki czosnkowy aromat...a o to chodzi w niektórych zupach- nie mają być czosnkowe, a lekko aromatyzowane czosnkiem.
    No i super patentem jest dodatek curry...co może dziwić w zupie fasolowej. Świetnie pasuje, nadaje ładny kolor, podkręca smak i sprawia że zupa ma to "coś".
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-13 12:19:25
    mooonik
    To z tym czosnkiem muszę zapamiętać
    a curry u mojej mamy to normalnie "odkrycie roku" odkąd pierwszy raz użyła, na stale gości w jej kuchni i dodaje go praktycznie do wszystkiego. No może poza rosołem czy barszczem białym
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-22 17:09:39
    Sensuel
    Jutro zrobię na obidek.Dam znać jak wyszło
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-23 15:30:55
    Sensuel
    1
    No i zrobiłam.Co prawda dzisiaj nie miałam weny do gotowaniaq,bo choróbsko mnie dopadło,ale zupka wyszła super w smaku .Daję 5 za całokształt.
  • kina, 2010-10-28 03:44:41
    kina
    -1
    zupa naprawde warta ugotowania Bardzo wyrazny i konkretny smak....smakowala bardzo,zwlaszcza chlopakom POLECAM

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe