Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Mazurek staropolski

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2009-10-25
  • Mazurek staropolski

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Do utartego na puch masła dodać cukier puder, płatki migdałowe, otartą skórkę z 1/2 cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Następnie dodać je do ciasta wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Ciasto zagnieść i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

Schłodzone podzielić na części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na grubość 1,5 cm i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy. Z drugiej części utoczyć wałeczki o średnicy ok. 1 cm i ułożyć z nich na cieście kratkę.
Rozkłóconym białkiem posmarować powierzchnię mazurka. Wstawić go do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
180 st C ok. 20-25 minut.
Upieczony mazurek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie w każdą kratkę włożyć dowolne owoce lub konfiturę.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • kolorowatecza, 2010-03-16 13:26:22
    kolorowatecza
    Widzę ślicznego mazurka, który wydaje się nie być tak okropnie słodki jak te sklepowe ;/

    Ode mnie 5
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-16 13:26:24
    kolorowatecza
    -1
    Widzę ślicznego mazurka, który wydaje się nie być tak okropnie słodki jak te sklepowe ;/

    Ode mnie 5
  • Edeldredzia, 2010-03-29 16:59:47
    Edeldredzia
    1
    Ode mnie 5
    piękny i prosaty w przygotowaniu, we czwaretk bądź piątek przekonam się co do moich umiejętności pieczenia takich smakowitości i napiszę na pewno

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)
  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros