Mazurek staropolski

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2009-10-25
  • Mazurek staropolski

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Do utartego na puch masła dodać cukier puder, płatki migdałowe, otartą skórkę z 1/2 cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Następnie dodać je do ciasta wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Ciasto zagnieść i odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

Schłodzone podzielić na części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na grubość 1,5 cm i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy. Z drugiej części utoczyć wałeczki o średnicy ok. 1 cm i ułożyć z nich na cieście kratkę.
Rozkłóconym białkiem posmarować powierzchnię mazurka. Wstawić go do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
180 st C ok. 20-25 minut.
Upieczony mazurek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie w każdą kratkę włożyć dowolne owoce lub konfiturę.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • kolorowatecza, 2010-03-16 13:26:22
    kolorowatecza
    Widzę ślicznego mazurka, który wydaje się nie być tak okropnie słodki jak te sklepowe ;/

    Ode mnie 5
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-16 13:26:24
    kolorowatecza
    -1
    Widzę ślicznego mazurka, który wydaje się nie być tak okropnie słodki jak te sklepowe ;/

    Ode mnie 5
  • Edeldredzia, 2010-03-29 16:59:47
    Edeldredzia
    1
    Ode mnie 5
    piękny i prosaty w przygotowaniu, we czwaretk bądź piątek przekonam się co do moich umiejętności pieczenia takich smakowitości i napiszę na pewno

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem