Murzynek

autor: , kategoria: torty, kuchnia polska , dodano: 2010-02-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Murzynek

Składniki:

Przygotowanie:

Nauczyłam się piec Murzynka mając chyba 11 lat, od tamtej pory piekę go tylko ja, bo mój wychodzi najlepiej. ;)
Stwierdziła skromnie, po czym zabrała się do pisania przepisu. xD
___________________________________________

• W garnku rozpuścić margarynę, z cukrem - zwykłym i waniliowym, mlekiem, kakao oraz aromatem śmietankowym (zamiennie waniliowym).

Mieszać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia, pozwolić żeby się gotowało 1-2 min - cały czas mieszać inaczej wykipi, bo mocno się podnosi.
Wylać do dużej miski, w której zrobimy ciasto - ostudzić.
[1/3 szkl. odlać - będzie to polewa]

• Ubić sztywną pianę z białek.

• Do chłodnej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i aromat arakowy. Zmiksować.

• Do zmiksowanej masy dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką/szpatułką.

Wylać do formy - wysmarowanej margaryną lub olejem i posypanej bułką tartą lub mąką, może też być wyłożona papierem do pieczenia, co kto lubi. ;)

• Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 55 minut w 180st.C.

[Po 55 minutach, kiedy czuć już zapach ciasta sprawdzić patyczkiem czy będzie suchy. Jeśli nie - obniżyć nieco temp. i zostawić na 5-10 min. Jeśli jednak temp. będzie ok, to po tym czasie powinien być gotowy, czyli suchy patyczek.]

Piekę w formie o śr. 26cm, wys. 6,5 cm. Z wkładanym kominkiem. Wtedy pięknie wyrasta.

Odlaną do szklanki polewę podgrzać, np. w mikrofali i posmarować ciasto. Na zdjęciu Murzynek jest posypany wiórkami kokosowymi, które podrumieniłam na suchej patelni. Można posypać samym cukrem pudrem, albo użyć gotowych polew.

•• WAŻNE: Gotowego Murzynka, jeszcze ciepłego dobrze jest przykryć, np. pokrywą do tortownicy, aby przeparował. Jest wówczas wilgotniejszy, delikatniejszy i dłużej zachowuje świeżość.
Na foto: Ciasto przykryte, ale pokrywa jest podważona zakrętką, aby para mogła uciekać. ••

Robiłam już wiele wersji tego ciasta i wrzucałam do niego różne rzeczy np., kawałki czekolady - gorzkiej, lub mlecznej, m&m's, wiórki kokosowe. Jak się znudzi tradycyjny, to można poeksperymentować, nie może wyjść inny niż pyszny! :)

Polecam!

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-24 18:54:38
    Berlinianka
    Mleka trzeba 2/3 szkl. Nie zauważyłam, że system sam przerobił to na ułamek i to jakże ciekawy.
    Komentarz
  • thomson, 2010-02-28 18:09:47
    thomson
    2
    Ciezko było się oprzec tym zdjeciom. Murzynek wyprobowany i co? Pyszny! Nie posypalismy wiorkami bo nie mielismy ale i tak wyszedl swietny. Dzieki za przepis.
  • Patucha, 2010-02-28 21:07:19
    Patucha
    2
    u mnie w domu to ciasto robi furorę jako "Marczelo" - przepis godny polecenia, zawsze wyjdzie i wszystkim smakuje
  • Leseratte, 2010-02-28 21:28:23
    Leseratte
    Punkt drugi dla takiego amatora w pieczeniu jak ja troche skomplikowany, ale na pewno spróbuję
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-28 21:51:03
    Berlinianka
    Chodzi o 2 kropkę czy akapit?
    Chyba akapit? Jak już margaryna się rozpuści pozwolić całości żeby się zagotowało, przy tym cały czas mieszać. 1-2 minuty wrzenia i można odstawić do ostygnięcia.
    Komentarz
  • adrijah, 2010-03-02 01:13:06
    adrijah
    1
    Akurat miałam wszystkie składniki, więc upiekłam wzięłam taką samą foremkę, ale nie wyrosło mi tak ładnie.. jest dosyć niskie, ale smaczne. Chociaż nie zachwycające. Przy tej całej zabawie z gotowaniem masła i reszty mogłoby być odrobinę lepsze żeby chciało mi się jeszcze raz tak bawić
  • Berlinianka, 2010-03-02 10:28:13
    Berlinianka
    W przepisie jest margaryna, nie masło. Nie wiem czy to taka uciążliwa "zabawa" skoro wszyscy w przepisie mają rozpuszczenie, jak się potrzyma 3 minuty dłużej, to chyba nie takie straszne.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-03-02 23:09:30
    Sensuel
    Przepis prawie identyczny jak mój z wyjątkiem aromatu do ciasta.Ale z tym arakowym to wypróbuję.
    Komentarz
  • adrijah, 2010-03-15 18:07:09
    adrijah
    Źle się wyraziłam. Użyłam Kasi, więc zdecydowanie była to margaryna. Z resztą mniejsza o to. Są prostsze przepisy, gdzie wystarczy wszystko wymieszać w 1, max 2 miskach i efekt jest nieco lepszy, także ja ze swoim wrodzonym lenistwem przy takich zostanę. Mi nie chodzi tyle o czas, co bardziej o zmywanie, którego nienawidzę Ale koleżankom, jak zaniosłam na uczelnię, smakowało
    Komentarz
  • Antena 2010, 2010-03-27 22:57:54
    Antena 2010
    1
    Zachęcona sukcesem Sernika oraz Drożdzówki z przepisów Berlinianki zrobiłam Murzynka. Powinni Ci pomnik postawić za te przepisy ja sie sama sobie dziwię że to wszystko tak pięknie wychodzi i smacznie co najważniejsze. Na trzeciej fazie, Twoje ciasta są dla deserkiem na królewskiej uczcie
  • Berlinianka, 2010-03-28 12:10:45
    Berlinianka
    Haha dziękuję
    Po co mi pomnik, mam parowar - wystarczy mi za 10 pomników!
    Komentarz
  • Martilla, 2010-05-02 19:50:22
    Martilla
    1
    Mój murzynek właśnie siedzi w piekarniku. Zazwyczaj dodawałam rumu ale dzisiaj zgodnie z przepisem dodałam aromat arakowy.
  • plizie, 2011-03-15 15:21:24
    plizie
    0
    Murzynek jest przepyszny !!!
    Pięknie wyrósł
    Nie dodawałam do niego aromatów ,ale wlałam trochę soku z wiśni który został mi po wrzuceniu ich do ciasta
    Bardzo smaczny , zjedzony w jeden dzień !

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe