Jajka w koszulkach

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, bezglutenowe, kuchnia francuska , dodano: 2010-02-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jajka w koszulkach

Składniki:

  • jajka [2 szt.] (dla przykładu ;))
  • sól [1 łyżka]
  • kwasek cytrynowy [1 łyżeczka] (płaska, nawet trochę mniej niż tyle ;))

Przygotowanie:

Ideą jajka w koszulce jest płynne żółtko oraz zachowanie pierwotnego kształtu jajka. Różnie bywa z jajkami gotowanymi w skorupce. Gotowane w koszulach łatwiej kontrolować - przynajmniej z konsystencją żółtka, kształty potrafią jednak zaskoczyć. ;)

Ważne, aby mieć świeże jajka. Wg kucharzy ideał to 4 dniowe, ale jak nie mamy własnych kur, to możemy pomarzyć, aby wiedzieć ile dane jajko ma dni. ;)

• Zagotowujemy wodę(w garnku o średnicy ok. 20cm+ <- chodzi o wygodą), wsypujemy sól i kwasek.
Kwasek można zastąpić octem, octem jabłkowym, nawet sokiem z cytryny, czymś co zakwasi wodę i pomoże ściąć jajko.
• Wbijamy jajko na talerzyk(jak rozwali się nam żółtko to pozostaje jajecznica ;)).
•Wrzącą wodę mieszamy, aby zrobił się wir. Delikatnie zrzucamy jajko i mieszamy wodę, aby wir się utrzymał.
•Jajko w wodzie ma być ok. 2 minut. W każdym razie pilnujemy go i widzimy czy białko się już ścięło. Żółtko musi być płynne.
Wyjąć i odsączyć na łyżce cedzakowej.

Wokół jajka mogą utworzyć się białkowe farfocle, jak jajko nie było hiperświeże, ale nie przejmujcie się tym, można je zwyczajnie obkroić.

[Jest też inna szkoła gotowania, wtedy można kilka na raz zrobić.
Nie mieszać wody, tylko do bulgoczącej na średnim ogniu wrzucać z talerzyka i lekko łyżką podważać białka, aby zapętliły się wokół żółtka.]

Gotowe jajko posolić do smaku, można też dodać innych przypraw, które lubimy, np. pieprz, czerwona papryka. I delektować się widokiem i smakiem płynnego żółteczka. :)

Podawać np. z grzankami posmarowanymi masłem, z plastrem wędliny lub podsmażonego boczku; ze szpinakiem i z czym tylko nam się przyśni.
Albo zaserwować rodzince odmianę od jajek sadzonych i podać w koszulkach z ziemniakami i np. mizerią na obiad.

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 4.91 / recenzji: 23 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • elianka, 2010-02-24 21:01:53
    elianka
    1
    Perfekcyjne opisane. Zawsze się bałam jajek w koszulkach a teraz się udały!
  • karolinusienka, 2010-02-24 22:41:28
    karolinusienka
    1
    Jutro zaserwuje sobie na obiadek
    Dziekuje za przepisik
  • lanka, 2010-02-25 12:05:53
    lanka
    1
    Super. Opisane swietnie i przejrzyscie. I na pewno wyjdzie jak nalezy. Podoba mi sie przepis.
  • gaga87, 2010-02-26 12:01:55
    gaga87
    0
    Mnie nigdy takie ładne nie wyszły chyba
    Ale 5 za przepis - jasno opisany, fajne zdjęcia. Spróbuję dziś jeszcze raz... w końcu praktyka czyni mistrza
  • Berlinianka, 2010-02-26 16:00:02
    Berlinianka
    Gaga87 ćwicz, moje pierwsze to była jajecznica w wodzie, bo nie wiedziałam, że trzeba zakwasić wodę
    Komentarz
  • elianka, 2010-02-26 17:40:50
    elianka
    Chciałam coś dodać

    Ja nie mogłam zakminić o co chodzi z tym wirem, ale ja się już na ten wir wrzuci jajco to od razu wiadomo po co on jest- wirująca woda okręca białko wokół żółtka i jajco ma ładny kształt
    Komentarz
  • 135nudziara, 2010-02-26 17:47:16
    135nudziara
    5
    uwielbiam jajka w koszulkach. gotowane na miękko w skorupce różnie wychodzą - raz za mało ścięte, drugim razem za bardzo. te są idealne - uwielbiam, gdy białko jest ścięte, a żółtko płynne. do tego bułeczka z masłem - często jest to moje sobotnie śniadanie (jako, że w tygodniu z czasem ciężko rano ;-))
  • Berlinianka, 2010-02-26 23:48:25
    Berlinianka
    Elianka, zobacz - tak się rozpisuję, a tego nie napisałam, po co ten wir hehe Fajnie, że jaja wychodzą
    Komentarz
  • simplicity, 2010-02-28 19:35:44
    simplicity
    3
    Ale świetny przepis Mam wyjątkowego pecha, jeśli chodzi o jajka na miękko, a tutaj wyszły idealnie duża w tym zasługa klarownego opisu i zdjęć - nie powiem, przydały się Dziękuję!
  • Sensuel, 2010-03-02 23:14:00
    Sensuel
    Moja teściowa kiedyś to zrobiła i jak dla mnie nie jadalne to było,bo dała za dużo octu .Jednka ja spróbuję z tego przepsiu kiedyś zrobić,bo podobno dobre jest.
    Komentarz
  • Antena 2010, 2010-03-27 23:04:09
    Antena 2010
    2
    Jak sie czyta przepis to jest zakręcony ale tak naprawdę prosta rzecz a jak cieszy
  • malinka118, 2010-05-13 09:43:03
    malinka118
    2
    Gwiazdki za kształt i piękne płynne żółto, mnie nigdy nie chcą takie ładne wyjść.
  • blue_apple, 2010-06-16 21:21:59
    blue_apple
    0
    właśnie przed chwilą jaka w koszulkach stały się jedną z moich ulubionych jajecznych 'potraw'.
    świetna alternatywa dla jajek na miękko, które to zazwyczaj wychodzą trochę na miękko, trochę na twardo
    te są także zdecydowanie szybsze.

    również zamiast sadzonych do obiadu - bo bez tłuszczowo.

    żółtko jest całkowicie płynne, a białko całkowicie ścięte.


    plus za świetne zdjęcia
  • slajula, 2010-07-10 19:51:32
    slajula
    3
    A ja podpowiem ze aby jajeczka w koszulkach zawsze wychodziły świetne mozeszmy je przyrządzić w torebce śniadaniowej - wtedy ładnie białko oblewa żółtko.
  • Daenerys, 2010-07-11 02:34:49
    Daenerys
    2
    Uwielbiam jajka w koszulce! Maja wg mnie idealna konsystencje, cos powiedzy jajkiem sadzonym, a gotowanym. Sama chcialam dodac przepis, ale stwierdzilam, ze hm.... nie pamietam nawet co, ale zdecydowlam, ze nie, teraz zaluje, bo widze, ze jajka w koszulce popularne sa. Ja po prostu wbijam moje jajko do gorujacej wody, nawet bez kwasku, wira tez nie robie, a zazwyczaj jajko trzyma sie kupy. Przepis swietny, ladnie objasniony, pomocny dla poczatkujacych, jajka w koszulce wszystkim polecam!!!
  • Nescca, 2010-07-26 00:59:59
    Nescca
    apetycznie to one nie wyglądają :/ może i zrobione jak trzeba ale to wypływające żółtko :/
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-07-26 20:29:30
    Berlinianka
    Wypływa, bo jest płynne, inaczej tego nie da się pokazać. Jak mało apetyczne, to poszukaj sobie jajek na twardo i je oceniaj.
    Komentarz
  • Madii89, 2010-07-31 12:46:15
    Madii89
    1
    Z gotowaniem jajek na miękko to jest zabawa, a te w koszulkach są o wiele lepsze! Żółtko jest płynne, a nie nie nico "podgotowane". Wielki plus za zdjęcia
  • majuss86, 2010-08-29 21:42:42
    majuss86
    2
    Przed chwila robilam jajka w kapturkach wg tego przepisu i musze powiedziec, ze dodalam mniej niz pol lyzeczki kwasku i po wyjeciu jajka za bardzo czulam kwasek ;/
    Chyba to nie jest przepis dla mnie i wole standardowe jajka na miekko
  • anka_bunio, 2010-10-07 16:01:48
    anka_bunio
    2
    Świetna alternatywa dla pozostałych znanych mi form jajek Bardzo smaczne, proste i takie jakieś "lekkie". Dzięki, dzięki, dzięki!
  • aleksaa, 2010-11-09 11:33:45
    aleksaa
    2
    Twoj opis bardzo mi pomógł wcześniej myślałam że wystarczy po prostu wrzucić je go wody a okazuje się że trzeba jeszcze zamieszac
    Jajka wychodzą super, jednak zamiast kwasku używam octu winnego i wrzątek wcześniej solę.
  • rita 1, 2011-10-09 19:09:03
    rita 1
    2
    Jajka w koszulkach super robię je identycznie, zazwyczaj metodą z wirem. Świetnie opisany przepis.
  • patrysina, 2012-02-21 15:29:27
    patrysina
    1
    super przepis, szybko i smacznie
  • pinaplesss, 2012-03-15 08:24:03
    pinaplesss
    1
    Właśnie jadłam na śniadanie. Moje ulubione, polecam!
  • Meariel, 2012-03-19 10:51:32
    Meariel
    1
    Cudowny, szczegółowy opis tej pozornie łatwej czynności- jednak kto próbował zrobić na tzw. czuja ten wie, że to nie takie proste
    Ze wskazówkami Berlinianki na pewno się uda!
  • viki1988, 2012-03-21 20:57:56
    viki1988
    -1
    Mniam ! właśnie miałam swój debiut z jajkami w koszulkach i wszystko wyszło super w 100% PYSZNOŚCI!
  • Hiromi_Ise, 2014-10-08 13:20:44
    Hiromi_Ise
    0
    Genialne! Zawsze mam problem ze zrobieniem jajka ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, czy to jajko na twardo, czy sadzone. A tu udało mi się to zrobić idealnie za pierwszym razem!
  • deperosa, 2014-11-30 02:20:49
    deperosa
    0
    Świetny przepis, bardzo fachowo opisany.
    Co do sposobu wrzucania jajka do wody to można jeszcze inaczej: nie z talerzyka a z łyżki do nalewania zupy (wazowa), bo ma rączkę i łatwiej trafić w wirek
  • Kasiaprzedlustrem, 2014-12-13 16:44:30
    Kasiaprzedlustrem
    0
    DZięki! Ja też ostatnio próbowałam robić i nie powiem nawet co mi z tego wyszło.
    na marginesie dodam tylko, że jeśli nie macie zwykłego octu, to nie próbujcie używać balsamicznego :P
    spróbuję z cytryną i wirem, może lepiej pójdzie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe