Bułki śniadaniowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia polska, dodano: 2010-02-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Bułki śniadaniowe

Składniki:

Przygotowanie:

Wstan, w ktorys weekend pol godziny wczesniej od reszty domownikow i zrob im niespodzianke serwujac pachnaca pobudke:) Zagniec ciasto, odstaw do wyrosniecia, a po wstawieniu do piekarnika rozkoszuj sie z rodzina wspanialym zapachem i smakiem na dobry poczatek dnia:)


Wrzuc do miski pokruszone drozdze, posyp je cukrem i zalej cieplym mlekiem.

Na stolnicy przesiej make razem z sola, zrob dolek, wlej do niego olej i mase drozdzowa - zagniec ciasto, ma byc gladkie (zadnego klejenia do rak!). Przykryj ciasto sciereczka i zostaw do wyrosniecia na kwadrans, potem uformuj 9 bulek i rozloz je w rownych odstepach na blasze wylozonej papierem do pieczenia i znow zostaw na kwadrans.

Jajko rozbeltaj z lyzka wody i posmaruj nim bulki (dokladnie), posyp makiem. Wstaw bulki do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200-225*C ok. 30 minut (zalezy od maszyny) az sie zrumienia. Wystudz je na kratce.

Gotowe. Smacznego:)

P.S.
Zamiast makiem, mozesz posypac bulki ziarnami sezamu, badz slonecznika lub dyni, pelna dowolnosc.
Buleczki sa wyjatkowo mieciutkie w srodku i maja delikatna chrupiaca skorke z wierzchu. Najlepiej smakuja jeszcze lekko cieple z maslem lub twarogiem. Polecam je na sniadanie ale nie ma przeszkod, by przygotowac je rowniez na smaczna kolacje:)

    Śr. ocena: 4.13 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Komentarze

  • AgaMili, 2010-02-25 10:56:02
    AgaMili
    Łatwy przepis, a można z niego zrobić chleb?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-25 11:16:13
    Berlinianka
    0
    Łatwy to mało powiedziane
    Lubię się bawić w takie rzeczy więc na 100% zrobię. Piękne zdjęcia, śliczne wyszły jak z piekarni Tylko nie wiem czy domownicy zasłużyli, żeby ich tak rozpieszczać...
    Jak nie wyjdą mi równie ładne, to mogę przyjść i nakrzyczeć?

  • vril, 2010-02-25 13:31:43
    vril
    Zrobic mozna, nie wybuchnie ale osobiscie nie radze Bulki sa bardzo miekkie w srodku, krojenie chleba o takiej teksturze, to bedzie meka, chyba, ze ma sie noz ostry jak brzytwa. Bulki dlugo zachowuja swiezosc, nie robia sie "gliniaste" mozna je tez spokojnie upiec wieczorem (tylko kto zasnie przy takim zapachu w domu?), po ostudzeniu przykryc je np. pokrywka od tacy do przechowywania ciasta (odradzam pakowanie w foliowe worki) i rano buleczki wciaz beda miekkie i z chrupiaca skorka. Polecam je pozniej (o ile jakies zostana) skropic woda i wstawic na 2-3 minuty do mocno nagrzanego piekarnika - beda jak swiezo upieczone znow
    Komentarz
  • vril, 2010-02-25 13:33:35
    vril
    Krzyczec mozna do woli, mnie zawsze wychodza pokraki i takie najbardziej lubie - zawsze sobie wybieram te najbardziej "udziwnione"
    Komentarz
  • AgaMili, 2010-02-25 17:45:09
    AgaMili
    Dziś robiłam i wyszły mi twarde jak kamień;/
    Komentarz
  • vril, 2010-02-25 23:35:10
    vril
    Jakim cudem? Jaka konsystencje mialo ciasto zaraz po zagnieceniu? Bulki urosly w ogole?
    Komentarz
  • AgaMili, 2010-03-03 23:35:55
    AgaMili
    Ciasto miało konsystencję ciasta jak na pizze tylko że nic nie urosło. Nie wiem co zrobiłam źle.
    Komentarz
  • vril, 2010-03-07 11:37:02
    vril
    Hmm... ciasto powinno podwoic objetosc. Problem widac byl w drozdzach albo zalano je zbyt goracym mlekiem i drozdze "zdechly" albo ciasto stalo w chlodnym miejscu, ewentualnie drozdze byly "felerne". Swieze drozdze powinny sie kruszyc, nie ciagnac jak plastelina. Wiem, ze u znajomych przepis sie sprawdza, wiec raczej nie jest to kwestia piekarnika czy wyrabiania ciasta, problem musial wyniknac z ktoregos skladnika. Zachecam do bodaj jeszcze jednej proby
    Komentarz
  • AgaMili, 2010-03-09 12:45:43
    AgaMili
    no wlasnie drozdze sie ciągneły a nie kruszyły... pewnie byly nieswieze ale tylko takie w polskim sklepie moge znaleźć, mieszkam w Anglii, a moga byc drozdze w proszku?
    Komentarz
  • vril, 2010-03-10 21:33:11
    vril
    Na 500 gram maki nie wiecej niz 10 gram suchych drozdzy (2-3 lyzeczki). Przesiej je razem z maka i dodaj reszte skladnikow, wyrob gladkie ale miekkie ciasto, zostaw pod przykryciem do wyrosniecia - powinno podwoic objetosc, pogniec troche, by je odgazowac, uformuj bulki i tez pozostaw na chwile do wyrosniecia.
    Nigdy nie robilam wypiekow na suchych drozdzach, wiec jesli wyprobujesz, to daj prosze znac
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-23 08:50:39
    Juliszka
    Jestem w 100% przekonana do suchych drozdzy, chociaz na poczatku krecilam na nie nosem. Polecam wyprobowac - znacznie sa latwiejsze w przechowywaniu.
    Komentarz
  • dodaja, 2010-04-02 22:16:02
    dodaja
    Marze o robieniu takich cudnych bułeczek na niedzielne śniadanko... Niestety piec nie w formie
    Komentarz
  • rozwielitka, 2010-04-20 11:21:37
    rozwielitka
    1
    wyszły cudownie miękkie i pyszne!
  • elvie, 2010-04-28 09:20:01
    elvie
    1
    Zrobilam wczoraj te bulki, pyszneeeeeeee no i przepis jest bardzo prosty
  • mtynai, 2010-05-05 19:23:00
    mtynai
    3
    zrobiłam te bułeczki koleżankom na śniadanie były wniebowzięte bułeczki pięknie pachną, szybciutko można je przygotować i są rewelacyjne przepis w idealnych proporcjach pozdrawiam !
  • w czerwieni, 2010-06-03 13:52:55
    w czerwieni
    1
    Zachęcona prostym przepisem, zrobiłam na śniadanko i się nie zawiodłam. Są rewelacyjnie chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. 5 gwiazdek za łatwy, szybki (trzeba poczekać, ale samej pracy jest niewiele), i bardzo efektowny przepis efektowny, gdyż reakcja na gorące, świeże bułeczki była bezcenna
    Dodam tylko, że używałam drożdży w proszku.
  • Elegance, 2010-06-14 19:54:30
    Elegance
    Aż dodałam do ulubionych
    Super przepis
    Komentarz
  • carmel_, 2010-06-26 21:52:23
    carmel_
    Bułki wyglądają bardzo apetycznie i na pewno kiedyś wypróbuję przepisu, już sobie wyobrażam ich smak
    Komentarz
  • gosia czarnecka, 2011-03-21 12:41:01
    gosia czarnecka
    Smakowite - spróobuję tego przepisu.
    Komentarz
  • Inulinus, 2013-06-08 23:01:11
    Inulinus
    0
    Zrobiłam dzisiaj, wyszły smaczne, ale dla mnie mdłe trochę- następnym razem chyba dodam trochę więcej soli
  • ChocolateWithHeroin, 2013-06-23 21:44:53
    ChocolateWithHeroin
    0
    Ak smakowicie wyglądały na zdjęciu, ale u mnie nie za bardzo się udalo. Za słone, za mało słodkie, po 15 minutach już były spieczone. :/ ale w smaku nawet dobre
  • MALENA50, 2013-11-11 11:20:22
    MALENA50
    0
    Wspaniałe bułeczki, wczoraj upiekłam , dziś idę do parku na spacer karmić kaczki.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 6
    Kokosanki
  • Mniam: 1
    Zapiekanka z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem
  • Mniam: 2
    Ciasteczka z Czekoladą Amerykańskie
  • Mniam: 1
    Ciasteczka z Czekoladą Amerykańskie

Zamknij