Drożdżówka dla leniwych

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-02-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe kojarzy się Wam z pracochłonnym wyrabianiem ciasta? :) Czas zmienić Wasze skojarzenia! Oto przepis na drożdżówkę, przy której nie ma zbyt wiele pracy.

Potrzebna jest duża miska, moja o śr. ok. 27cm i wys. ok. 10cm jest odpowiednia, z mniejszych może wykipieć ciasto.

Lista składników - podane po kolei co wrzucamy do miski, to ważne by zachować tę kolejność. Warstwy staramy się rozkładać równomiernie.

• Do miski przesiewamy mąkę,
• drożdże rozdrabniamy w palcach i równomiernie rozrzucamy po mące,
• cukrem (zwykłym i waniliowym) posypujemy warstwę drożdży,
• wylewamy rozbełtane jajka,
• posypać jajka szczyptą soli,
• polać całość letnim mlekiem,
• na koniec dolać olej. (Jeśli ktoś aromatyczne ciasta można dodać aromat cytrynowy lub pomarańczowy.)
•• Zakryć miskę folią, lub ściereczką. Folia to czystsze rozwiązanie. ;)

ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA 3 GODZINY. NIE MIESZAĆ!

W tym czasie wyłożyć blachę (ok. 36/25 cm) papierem do pieczenia i zająć się sobą. ;))

Po 3 godzinach wracamy do michy i widzimy niezbyt ciekawe widowisko. ;) Atakujemy to drewnianą łychą i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Gdy ciasto jest jednolite wyrzucamy je na blachę i równomiernie rozprowadzamy łyżką.

• Pokrywamy ciasto kruszonką.
Kruszonkę robimy poprzez rozdrobnienie ręką tłuszczu z resztą składników, ma mieć grudkowatą konsystencją. Tradycyjna nie zawiera wiórek kokosowych, ale polecam zrobić z - dużo lepsze. :)

• Czekamy aż drożdże zaczną pracować, zostawiamy blachę w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Jak się nie odczeka, to wyjdzie zakalec.

• Kiedy widać, że "ruszyły" wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 min. w 180st.C.

• Przed kruszonką można dodać owoce takie jak jagody leśne lub amerykańskie (i z takimi jest na zdjęciu). Mogą być mrożone, ale przed dodaniem trzeba rozmrozić.

Polecam wypróbować tym, którzy jej nie znają i nie tylko!

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Antena 2010, 2010-02-27 15:11:51
    Antena 2010
    3
    Super przepis dla "początkujących" w kuchni. Osobiscie jestem na diecie protal ale w końcu domownikom też się coś należy Wszyscy bardzo zachwalali.
  • bydgoszczanka, 2010-02-27 21:11:50
    bydgoszczanka
    Przepis ciekawy, może w końcu wyjdzie mi Twoja drożdżówa, bo na razie wychodzą mi zakalce
    Komentarz
  • Wenila, 2010-02-27 23:51:54
    Wenila
    3
    Najwyzsza nota, za pomysł, łatwość wykonania, własne zdjęcia i bardzo dokładny opis.

    Bardzo cenię sobie takie dania na szybko. Przepis tak jak powinno być, brawo!!
  • magdalenatomaszewska7, 2010-03-02 12:08:56
    magdalenatomaszewska7
    bardzo ciekawy przepis.na pewno go wyprobuje poniewaz zawsze mi nie chce taka drozdzowka wyjsc.wszystko super opisane.PIEKNIE
    Komentarz
  • La Monica, 2010-03-05 14:57:38
    La Monica
    Jak powiadasz, że dla leniwych tzn że w sam raz dla mnie Będę próbować, a zapowiada się baaardzo smacznie
    Komentarz
  • joanna2114, 2010-03-26 16:13:12
    joanna2114
    Mam straszny antytalent do ciast, ale tego spróbuję.Dodaję do ulubionych i oczywiscie 5
    Komentarz
  • ankaa86, 2010-06-15 20:30:08
    ankaa86
    1
    Zrobiłam i wyszło naprawdę pyszne
  • mosiek1, 2010-11-28 14:03:43
    mosiek1
    2
    to mój ulubiony przepis na drożdżówkę, zawsze mi wychodzi jakie było zdziwienie mojej mamy gdy wrzuciłam wszystko do miski i odstawiłam bez mieszania.. była bardzo zaskoczona, że ciasto w ogóle wyszło ;D mi najbardziej smakuje z truskawkami 5 gwiazdek oczywiście za prosty, ciekawy przepis oraz smakowite zdjęcia
  • monika1001, 2011-07-21 09:36:43
    monika1001
    1
    Wcoraj upieklam swoja pierwsza drozdzowke wlasnie z tego przepisu.Wyszla SUPER !
    Chociaz gdy po odczekaniu wymieszalam wszystkie skladniki to wydawalo mi sie ze ciasto jest troche za "scisle" ( ciezko sie rozprowadzalo na blache) ,ale po upieczeniu wyszla piekna,duza drozdzowka Myslalam ze mi z blachy ucieknie ,tak rosla w piekarniku Oczywiscie najwyzsza nota za ten przepis !
  • Evelusia, 2011-08-03 22:23:14
    Evelusia
    Dla leniwych - coś dla mnie ;D
    Komentarz
  • Barbra18, 2012-03-18 11:37:33
    Barbra18
    0
    Zrobiłam wczoraj z truskawkami Wyszła pyszna, blache miałam troche za mała i w piekarniku ciasto zaczeło uciekac. Mąż stwierdził że właśnie taką kiedyś jego babcia piekła Do rana niewiele jej zostało
  • Ervisha, 2012-03-18 22:05:04
    Ervisha
    Robiłąm ale z innych proporcji i w innej kolejności układane były składniki. Miałam inny przepis ale na tym samym polegał. Ciasto pycha
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-14 22:10:20
    Snowwhiteproncess
    1
    Świetny przepis na ciasto drożdżowe. I bez owoców super. Trafiło do ulubionych i polecam z czystym sumieniem
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-22 22:07:54
    Snowwhiteproncess
    Kolejny raz robiłam drożdżówkę z tego przepisu, no i kolejny raz sukces. Tym razem ze śliwkami z kompotu, ciasto trochę opadło, ale zakalca nie było, za to pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto.
    Komentarz
  • maja_s, 2012-04-23 09:54:40
    maja_s
    -1
    Dołączam do grona pozytywnych komentarzy.
    Drożdżówka pyszna, mokra i pieknie wyrosła.
    Będę ja robić częsciej.
    P.S. Ciasto trzeba piec w blaszce o wymiarach podanych powyżej w większej rozejdzie sie i nie urosnie jak powinno.
  • SabinaD, 2012-04-23 11:24:44
    SabinaD
    mam pytanie czy mozna zastosowac drozdze suche?
    Komentarz
  • Polciunia1984, 2014-07-12 18:22:41
    Polciunia1984
    1
    Jeny robiłam już drożdżówki ale ta wyszła megaśna ! polecam w 100% wyrosła pięknie ! wysoka i puszysta jako owoc dałam truskawki i też wyszła ! na pewno skorzystam z tego przepisu nie raz ! POOOOLEEECAM !
  • wellwellwell, 2014-08-26 14:01:11
    wellwellwell
    Mama "sprzedała" mi ten przepis dawno temu. Wychodzi.. zawsze Nigdy nie odczekałam 10 minut po wyłożeniu na blachę i jeszcze zakalec się nie trafił.
    Komentarz
  • zozolka0, 2015-04-13 11:55:20
    zozolka0
    0
    Na pewno wypróbuję,dość ciekawy przepis
  • zozolka0, 2015-05-06 00:03:03
    zozolka0
    Bardzo łatwe i faktycznie smaczne. Drożdżowe nie jest trudne
    Komentarz
  • Inulinus, 2015-06-07 09:40:23
    Inulinus
    0
    Robiłam już dwukrotnie i zawsze wychodzi pycha i rośnie ładnie Raz zrobiłam bez owoców, a drugi raz z truskawkami i to był strzał w 10! Polecam!
  • kuleczka0408, 2015-07-26 08:39:53
    kuleczka0408
    0
    Strzał w 10!
    Robiłam już trzy razy z truskawkami i zawsze wychodziła rewelacyjna. Bez ugniatania i bałaganu. REWELACJA )
  • Svitlana25, 2015-09-25 08:39:02
    Svitlana25
    0
    Spróbuję właśnie zrobić
  • live, 2015-11-06 10:53:31
    live
    0
    Robiłam tą drożdzówke 4 razy ze śliwkami i kruszonka na wierzchu,jest mega pyszna i za kazdym razem wychodzi tak samo,dziewczyny ,ktore maja antytalent do ciast na bank moga się zabrac do zrobienia tej buly
  • Libra85, 2015-11-18 13:11:10
    Libra85
    0
    Nigdy nie miałam do czynienia z drożdżami, zajmował się dotąd nimi mój przyszły mąż Odważyłam się i wykonałam wg przepisu - i wyszło super! Mega wyrosło, babcia i przyszła teściowa wierzyć nie chciały, że wyszło bez użycia siły
    Jak poczytałam w międzyczasie, że im mniej drożdży tym lepiej, przeraził mnie fakt, że użyć trzeba było aż całej kostki. Bałam się, że będzie bardzo je czuć, ale nie - ciasto jest idealne Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)