Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Drożdżówka dla leniwych

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-02-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Drożdżówka dla leniwych

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe kojarzy się Wam z pracochłonnym wyrabianiem ciasta? :) Czas zmienić Wasze skojarzenia! Oto przepis na drożdżówkę, przy której nie ma zbyt wiele pracy.

Potrzebna jest duża miska, moja o śr. ok. 27cm i wys. ok. 10cm jest odpowiednia, z mniejszych może wykipieć ciasto.

Lista składników - podane po kolei co wrzucamy do miski, to ważne by zachować tę kolejność. Warstwy staramy się rozkładać równomiernie.

• Do miski przesiewamy mąkę,
• drożdże rozdrabniamy w palcach i równomiernie rozrzucamy po mące,
• cukrem (zwykłym i waniliowym) posypujemy warstwę drożdży,
• wylewamy rozbełtane jajka,
• posypać jajka szczyptą soli,
• polać całość letnim mlekiem,
• na koniec dolać olej. (Jeśli ktoś aromatyczne ciasta można dodać aromat cytrynowy lub pomarańczowy.)
•• Zakryć miskę folią, lub ściereczką. Folia to czystsze rozwiązanie. ;)

ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA 3 GODZINY. NIE MIESZAĆ!

W tym czasie wyłożyć blachę (ok. 36/25 cm) papierem do pieczenia i zająć się sobą. ;))

Po 3 godzinach wracamy do michy i widzimy niezbyt ciekawe widowisko. ;) Atakujemy to drewnianą łychą i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Gdy ciasto jest jednolite wyrzucamy je na blachę i równomiernie rozprowadzamy łyżką.

• Pokrywamy ciasto kruszonką.
Kruszonkę robimy poprzez rozdrobnienie ręką tłuszczu z resztą składników, ma mieć grudkowatą konsystencją. Tradycyjna nie zawiera wiórek kokosowych, ale polecam zrobić z - dużo lepsze. :)

• Czekamy aż drożdże zaczną pracować, zostawiamy blachę w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Jak się nie odczeka, to wyjdzie zakalec.

• Kiedy widać, że "ruszyły" wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 min. w 180st.C.

• Przed kruszonką można dodać owoce takie jak jagody leśne lub amerykańskie (i z takimi jest na zdjęciu). Mogą być mrożone, ale przed dodaniem trzeba rozmrozić.

Polecam wypróbować tym, którzy jej nie znają i nie tylko!

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 4.90 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Antena 2010, 2010-02-27 15:11:51
    Antena 2010
    3
    Super przepis dla "początkujących" w kuchni. Osobiscie jestem na diecie protal ale w końcu domownikom też się coś należy Wszyscy bardzo zachwalali.
  • bydgoszczanka, 2010-02-27 21:11:50
    bydgoszczanka
    Przepis ciekawy, może w końcu wyjdzie mi Twoja drożdżówa, bo na razie wychodzą mi zakalce
    Komentarz
  • Wenila, 2010-02-27 23:51:54
    Wenila
    3
    Najwyzsza nota, za pomysł, łatwość wykonania, własne zdjęcia i bardzo dokładny opis.

    Bardzo cenię sobie takie dania na szybko. Przepis tak jak powinno być, brawo!!
  • magdalenatomaszewska7, 2010-03-02 12:08:56
    magdalenatomaszewska7
    bardzo ciekawy przepis.na pewno go wyprobuje poniewaz zawsze mi nie chce taka drozdzowka wyjsc.wszystko super opisane.PIEKNIE
    Komentarz
  • La Monica, 2010-03-05 14:57:38
    La Monica
    Jak powiadasz, że dla leniwych tzn że w sam raz dla mnie Będę próbować, a zapowiada się baaardzo smacznie
    Komentarz
  • joanna2114, 2010-03-26 16:13:12
    joanna2114
    Mam straszny antytalent do ciast, ale tego spróbuję.Dodaję do ulubionych i oczywiscie 5
    Komentarz
  • ankaa86, 2010-06-15 20:30:08
    ankaa86
    1
    Zrobiłam i wyszło naprawdę pyszne
  • mosiek1, 2010-11-28 14:03:43
    mosiek1
    2
    to mój ulubiony przepis na drożdżówkę, zawsze mi wychodzi jakie było zdziwienie mojej mamy gdy wrzuciłam wszystko do miski i odstawiłam bez mieszania.. była bardzo zaskoczona, że ciasto w ogóle wyszło ;D mi najbardziej smakuje z truskawkami 5 gwiazdek oczywiście za prosty, ciekawy przepis oraz smakowite zdjęcia
  • monika1001, 2011-07-21 09:36:43
    monika1001
    1
    Wcoraj upieklam swoja pierwsza drozdzowke wlasnie z tego przepisu.Wyszla SUPER !
    Chociaz gdy po odczekaniu wymieszalam wszystkie skladniki to wydawalo mi sie ze ciasto jest troche za "scisle" ( ciezko sie rozprowadzalo na blache) ,ale po upieczeniu wyszla piekna,duza drozdzowka Myslalam ze mi z blachy ucieknie ,tak rosla w piekarniku Oczywiscie najwyzsza nota za ten przepis !
  • Evelusia, 2011-08-03 22:23:14
    Evelusia
    Dla leniwych - coś dla mnie ;D
    Komentarz
  • Barbra18, 2012-03-18 11:37:33
    Barbra18
    0
    Zrobiłam wczoraj z truskawkami Wyszła pyszna, blache miałam troche za mała i w piekarniku ciasto zaczeło uciekac. Mąż stwierdził że właśnie taką kiedyś jego babcia piekła Do rana niewiele jej zostało
  • Ervisha, 2012-03-18 22:05:04
    Ervisha
    Robiłąm ale z innych proporcji i w innej kolejności układane były składniki. Miałam inny przepis ale na tym samym polegał. Ciasto pycha
    Komentarz
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-14 22:10:20
    Snowwhiteproncess
    1
    Świetny przepis na ciasto drożdżowe. I bez owoców super. Trafiło do ulubionych i polecam z czystym sumieniem
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-22 22:07:54
    Snowwhiteproncess
    Kolejny raz robiłam drożdżówkę z tego przepisu, no i kolejny raz sukces. Tym razem ze śliwkami z kompotu, ciasto trochę opadło, ale zakalca nie było, za to pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto.
    Komentarz
  • maja_s, 2012-04-23 09:54:40
    maja_s
    -1
    Dołączam do grona pozytywnych komentarzy.
    Drożdżówka pyszna, mokra i pieknie wyrosła.
    Będę ja robić częsciej.
    P.S. Ciasto trzeba piec w blaszce o wymiarach podanych powyżej w większej rozejdzie sie i nie urosnie jak powinno.
  • SabinaD, 2012-04-23 11:24:44
    SabinaD
    mam pytanie czy mozna zastosowac drozdze suche?
    Komentarz
  • Polciunia1984, 2014-07-12 18:22:41
    Polciunia1984
    1
    Jeny robiłam już drożdżówki ale ta wyszła megaśna ! polecam w 100% wyrosła pięknie ! wysoka i puszysta jako owoc dałam truskawki i też wyszła ! na pewno skorzystam z tego przepisu nie raz ! POOOOLEEECAM !
  • wellwellwell, 2014-08-26 14:01:11
    wellwellwell
    Mama "sprzedała" mi ten przepis dawno temu. Wychodzi.. zawsze Nigdy nie odczekałam 10 minut po wyłożeniu na blachę i jeszcze zakalec się nie trafił.
    Komentarz
  • zozolka0, 2015-04-13 11:55:20
    zozolka0
    0
    Na pewno wypróbuję,dość ciekawy przepis
  • zozolka0, 2015-05-06 00:03:03
    zozolka0
    Bardzo łatwe i faktycznie smaczne. Drożdżowe nie jest trudne
    Komentarz
  • Inulinus, 2015-06-07 09:40:23
    Inulinus
    0
    Robiłam już dwukrotnie i zawsze wychodzi pycha i rośnie ładnie Raz zrobiłam bez owoców, a drugi raz z truskawkami i to był strzał w 10! Polecam!
  • kuleczka0408, 2015-07-26 08:39:53
    kuleczka0408
    0
    Strzał w 10!
    Robiłam już trzy razy z truskawkami i zawsze wychodziła rewelacyjna. Bez ugniatania i bałaganu. REWELACJA )
  • Svitlana25, 2015-09-25 08:39:02
    Svitlana25
    0
    Spróbuję właśnie zrobić
  • live, 2015-11-06 10:53:31
    live
    0
    Robiłam tą drożdzówke 4 razy ze śliwkami i kruszonka na wierzchu,jest mega pyszna i za kazdym razem wychodzi tak samo,dziewczyny ,ktore maja antytalent do ciast na bank moga się zabrac do zrobienia tej buly
  • Libra85, 2015-11-18 13:11:10
    Libra85
    0
    Nigdy nie miałam do czynienia z drożdżami, zajmował się dotąd nimi mój przyszły mąż Odważyłam się i wykonałam wg przepisu - i wyszło super! Mega wyrosło, babcia i przyszła teściowa wierzyć nie chciały, że wyszło bez użycia siły
    Jak poczytałam w międzyczasie, że im mniej drożdży tym lepiej, przeraził mnie fakt, że użyć trzeba było aż całej kostki. Bałam się, że będzie bardzo je czuć, ale nie - ciasto jest idealne Polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)