Naleśniki gryczane

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-02-26
  • Naleśniki gryczane

Składniki:

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, sól,pieprz ziołowy i słodką paprykę. Dodać wodę i zmiksować. Odstawić na ok. 30 min. Dodać łyżkę oleju, wymieszać i smażyć naleśniki(najlepiej na suchej, teflonowej patelni).
Naleśniki gryczane są wytrawne w smaku, więc najlepiej smakują nadziane ostrym farszem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • daget, 2010-02-26 10:53:51
    daget
    2
    O ja! To jest to, o czym marze od dawna. Tylko gdzie ja make gryczana znajde?.... Niebo w gębie takie nalesniczki z nieslodkim farszem. Są sycace i dzięki ich wykwintnosci mozna je podawac w wielu kombinacjach .
  • Yoolia, 2010-02-26 14:13:03
    Yoolia
    1
    często robię naleśniki gryczane ale mąkę gryczaną mieszam z odrobiną pszennej. Ciasto wtedy nie jest takie ciężkie i maka nie oddziela się od wody.
    Naleśniki bardzo smaczne zarówno na słodko jaki i na słono a nawet ostro. Polecam
    Mąkę gryczana dostaniesz w marketach, w realu chyba widziałam, w delikatesach typu Delima, Alma, w sklepach ze zdrową żywnością. Można też samemu zrobić mieląc w młynku kaszę gryczaną.
  • daget, 2010-02-27 09:34:47
    daget
    Dzieki Yoolia, bardzo mi pomogłas
    Komentarz
  • Chain, 2010-02-28 22:01:10
    Chain
    chciałam zapytać ile mniej więcej sztuk może wyjść z tego przepisu? brzmi prosto i zachęcająco.
    Komentarz
  • vesenka, 2010-03-03 18:20:57
    vesenka
    Chain, u mnie wychodzi z tych proporcji 12-14 sztuk
    Komentarz
  • Luba, 2010-03-19 08:17:04
    Luba
    0
    Robię takie naleśniki i są naprawdę pyszne
  • kropka75, 2010-03-19 09:03:53
    kropka75
    0
    Super.
    Dodaję do ulubionych, przy następnej okazji do mięska będą. Tylko chyba je sobie na bardziej pikantnie zrobię.
    Jeszcze nie robiłam naleśników na wodzie. Ciekawe co to mi wyjdzie.

    A konsystencja ciasta jaka ma wyjść, podobna do klasyków?
  • vesenka, 2010-03-19 11:39:42
    vesenka
    Ciasto jest dość luźne, luźniejsze niż przy klasycznych naleśnikach.
    Jeśli zostawisz ciasto przed pieczeniem na jakieś 2 godzinki,żeby odstało to będą jeszcze lepsze
    Komentarz
  • czarnazuzia1, 2010-03-31 22:34:33
    czarnazuzia1
    1
    nalesniki wedlug tego przepisu smakuja wybornie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe