SWOJSKA ZAPIEKANKA

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-02-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SWOJSKA ZAPIEKANKA

Składniki:

  • makaron [250 g] (rurki lub świderki)
  • pieczarki [4 szt.] (duże lub więcej małych)
  • papryka czerwona [0.5 szt.] (może być też inny kolor papryki)
  • cebula czerwona [1 szt.] (średnia)
  • pomidory [1 szt.] (mały)
  • kiełbasa sucha [4 plastry] (może być też inna wędlina, wedle uznania)
  • ser żółty [250 g]
  • sos pomidorowy [1 op.] (sos w proszku "fix" może być pomidorowy, neapolitański, boloński, wedle upodobań)
  • papryka (przyprawa) (do smaku)
  • woda [0.5 l]
  • czosnek [4 ząbki]
  • keczup [3 łyżki] (pikantny)

Przygotowanie:

Składników wystarcza dla dwóch osób czyli każdemu po jednej zapiekance, każdą robię w osobnym niezbyt dużym naczyniu żaroodpornym.
Można zrobić oczywiście w jednym dużym i podzielić na dwie lub więcej części jeśli ktoś nie lubi sobie dużo podjeść :) :)

Surowy makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wkrawamy do niego pieczarki, paprykę, cebulę, pomidora oraz wędlinę. Wszystko mieszamy aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

W rondelku przygotowujemy sos według przepisu na opakowaniu, zazwyczaj taki sos rozrabia się w 250 lub 300 mililitrach wody, ja napisałam 0,5 litra wody ponieważ potrzebujemy go troszkę więcej, dodajemy do niego jeszcze keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeśli smak wydaję się "zbyt płaski" :) :)
Wszystko razem zagotowujemy.
Możemy użyć również sos pieczarkowy lub grzybowy, ale wówczas zamiast keczupu dodajemy śmietanę.

Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą zapiekankę do 3/4 wysokości, jak damy zbyt dużo sosu to makaron go nie wpije i będzie zapiekanka zbyt rzadka.

Żółty ser ścieramy na tarce i posypujemy nim zapiekankę, ser możemy posypać papryką w proszku doda to fajnego ostrego smaku.

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 30 min w temperaturze 160 - 180 stopni, jeśli lubimy makaron bardziej miękki trzymamy zapiekankę kilka minut dłużej.

Zapiekanka wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym.

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z bakłażana

Komentarze

  • asuku, 2010-06-24 22:46:36
    asuku
    2
    Dodałabym więcej pieczarek. I wydaje mi się, że ten sos mógłby być nieco gęstszy
  • marissima, 2010-06-25 11:25:53
    marissima
    znam podobny przepis tylko wersja speed i z ugotowanym makaronem
    Komentarz
  • ewa175ewa, 2016-03-29 21:19:14
    ewa175ewa
    0
    Wygląda fajnie. Prosta potrawa. Na pewno wypróbuję. Dodam tylko ugotowany makaron

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem