fasolkowo-pomidorowa zupka

autor: , kategoria: zupy, dieta South Beach , dodano: 2010-02-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! fasolkowo-pomidorowa zupka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! fasolkowo-pomidorowa zupka

Składniki:

  • fasola biała [0.25 op.] ( ok 2 dużych garści)
  • przecier pomidorowy [2 łyżki] (bez cukru z kartonika/ale nada się też zwykły tylko nie bardzo gęsty)
  • szynka [2 plastry] (z piersi indyczej)
  • cebula [0.5 szt.] (nieduża)

Przygotowanie:

niedawno córa zrobiła taki oto obiadek

ugotować fasolę typu jaś
pod koniec gotowania
dodać do niej przecier dokładnie wymieszać
drobno pokroic cebulke i wrzucic do gotującej się "zupki"
pokroić w kostkę szyneczkę i również wrzucić.
i wtedy właściwie można już wyłączyć.

szczerze mówiąc nie chciałem nawet tego próbować ale gdy już zaryzykowałęm to poszedłem zrobić i dla siebie bo była niebiańska.niby taki banał a smakował wyśmienicie dlatego musiałem podzielić się z wami tym przepisem;)

    Śr. ocena: 3.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-09 12:01:21
    kropka75
    2
    Gdyby w tym były jeszcze jakieś przyprawy... majeranek, pieprz itd.

    Generalnie to zupa w stylu fasolki po bretońsku o nieco innej konsystencji i składzie, np. z szynką zamiast kiełbasy czy mięska. Smak obstawiam, że dość podobny.

    Szkoda tylko że gotowanie jasia to taka żmudna robota. I radzę go wcześniej moczyć.

    Ale pomysł na zupę niczego sobie.
  • hania811, 2010-03-09 13:21:42
    hania811
    3
    Tak bez żadnych przypraw ugotowana i dobra była???
    Fasolkę jaś gotować bez moczenia??to ile się ona gotuje?? Chyba z 4 godziny.
    Pomysł może i dobry..bo wszystko co strączkowe jest smaczne i zdrowe (źródło białka) ale przepis zupełnie niedopracowany.
  • juras23k, 2010-03-09 17:14:47
    juras23k
    oczywiście fasolke lepiej wcześniej namoczyć szybciej się ugotuje[ja zawsze zostawiam na noc]ale wydało mi się to tak logiczne że aż zapomniałem o tym napisać

    no właśnie jest bez przypraw i to jest najlepsze.nie trzeba się bawić w dosypywanie niczego bo cały smak daję fasolka cebulka i szyneczka[ja kupuję z piersi indyka jest idealnie przyprawiona]
    jeżeli lubimy mocne smaki to polecam też wcisnąć ząbek czosnku wtedy ma jeszcze lepszy aromacik
    dziękuję za recenzję
    Komentarz
  • 0nasty0, 2010-06-08 10:26:35
    0nasty0
    0
    tak jak pisano wyżej, tak bez przypraw?
    ja jednak dodałabym coś do niej.
    no i tą fasolę lepiej wcześniej namoczyć.
    jednak może zupa być dobra

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem