Chałka

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2010-02-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Chałka

Składniki:

Przygotowanie:

(Wiem, że były już wcześniej przepisy na chałkę. Ten jednak nie zawiera masła ani mleka).

Przepis na dwie chałki.

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać je z cukrem, oliwą, jajkiem i solą. Następnie mieszać, powoli dodając mąkę. Jeśli mąki będzie za mało - można dodać pół szklanki. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 5 minut).
Zostawić na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po tym czasie należy "odgazować" ciasto (uderzyć kilka razy mocno pięścią, żeby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza).
Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich na 3, 4, 5 lub 6 równych kawałków. Upleść dwie chałki (filmy jak pleść są np. na youtube).
Położyć chałki na blasze, zostawić na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Posmarować chałki białkiem, można posypać odrobiną cukru lub kruszonką.
Piec około 40 minut.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 165 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-02-27 00:31:37
    Berlinianka
    Dużo przepisów się powtarza, czasami niczym się nie różnią w składnikach, ale opisem i zdjęciami już tak i o to chodzi

    Ładna chałka, jak z piekarni
    Komentarz
  • dodaja, 2010-07-23 12:41:35
    dodaja
    1
    Jest taka rumiana i jędrna... Nawet udało mi się ją poczućKoniecznie do wypróbowania.
  • MamKalosze, 2010-07-23 13:35:33
    MamKalosze
    śliczna chałka!!! Dokładnie takie, jeszcze świeże kupowałam w sklepiku przy piekarni jeszcze cieple
    Komentarz
  • owocowylulek, 2010-07-24 00:36:01
    owocowylulek
    aa jak nie mam takich " swieżych " drożdży tylko takie w "proszku" winiary podajże to czy to bd to samo ? czy ciasto mi nie wyjdzie ;>?
    Komentarz
  • kochanie, 2010-08-02 00:08:31
    kochanie
    Dziękuję za komentarze i oceny
    Owocowylulek - wyjdzie, tylko zawsze zamianie drożdży świeżych na suche przeliczaj wg tabeli. Np. tej: http://www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm
    Wtedy nie ma znaczenia, jakich drożdży użyjesz
    Komentarz
  • Ervisha, 2011-10-19 10:57:28
    Ervisha
    ja robie te drożdżowe bez jajek i wychodzi bardzo smaczne
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe