Kotlety pekijajeczne ;-)

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety pekijajeczne ;-)

Składniki:

  • jajka [7 szt.] (5 szt. ugotować na twardo, 2 szt. surowe)
  • kapusta pekińska [100 g] (drobrno poszatkować)
  • kasza kuskus [3 łyżki] (najlepiej kuskus gryczany, w czasie kiedy jajka się gotują zalać go taką samą ilością przegotowanej wody (czyli 3 łyżki) i doprawić przyprawą warzywną, postawić w ciepłym miejscu, szybko będzie gotowy)
  • pietruszka [2 łyżki] (drobno posiekana, jeśli ktoś jest jej fanem może dać więcej ;))
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • zioła prowansalskie (do smaku)
  • papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (słodka)

Przygotowanie:

5 jajek gotujemy na twardo, w tym czasie przygotowujemy kuskus.
Ugotowane jajka rozdrobnić widelcem, im drobniej tym lepiej.
Dodać pekinkę, kuskus, pietruszkę i resztę przypraw.
Mieszać i próbować czy już dobre w smaku. Po doprawieniu wbijamy jajka, które pełnią funkcję spoiwa. Masa ma być gęsta i kleista.

• Opcjonalnie można dodać 0,5 drobniutko posiekanej czerwonej papryki.

Kotleciki nakładać łyżką, na łyżce ubić masę dłonią(wychodzi kształt jajka), zsunąć na patelnię i delikatnie spłaszczyć i uformować.
Smażyć na złoto z obu stron.

Smażyć na suchej patelni teflonowej na średnim ogniu(można smażyć na oliwie, ale trudniej formuje się kotleciki, poza tym zanika smak soli i trzeba dać jej dużo więcej).

Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub innymi dipami.
Są alternatywą dla kanapek.
Przydają się w momencie jak złapie nas mały głód. ;)
Dobre na zimno(raczej temp. pokojowa niż prosto z lodówki, ale i takimi nie gardzę) i na ciepło.

Polecam! :)

    Śr. ocena: 4.77 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • rapifen, 2010-02-28 20:13:17
    rapifen
    3
    uwielbiam je! moja mama często je robi. Jadam je z sosem czosnkowym albo szczypiorkowym - mniam :d bardzo zgrabnie je smażysz moje nie są aż takie dobre ;p
  • Marta 33, 2010-02-28 20:16:10
    Marta 33
    2
    Smaczne i zdrowe. tak oczywiste ale potrzeba przepisu, żeby to stwierdzić
    Pałaszujesz od razu albo zabierasz do pracy, 2w1. Super.
  • rapifen, 2010-02-28 20:23:03
    rapifen
    uwielbiam do tego - jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, szczypiorek, rzodkiewka MNIAAAAM
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-28 22:04:05
    Berlinianka
    Rapifen, dokładnie takie same? :O
    Ja myślałam, że na mnie spłynął geniusz i opatentowałam nową rzecz, a to już było? ^^
    Komentarz
  • rapifen, 2010-03-01 00:01:23
    rapifen
    hehe, moja mama jest dość obrotną kucharką znałam to pod inną nazwą. kwestia nieco innych przypraw.
    Komentarz
  • Yoolia, 2010-03-01 10:31:03
    Yoolia
    Moja mama też robi podobne, tyle że bez pekinki i kuskusa. Poprostu jak zwykłe mielone - zamiast mięsa mielonego przepuszczone przez praskę ugotowane na twardo jajka.
    Musze spróbować Twojej wersji, wtedy ocenię, ale napewno będą pyszne
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-01 13:25:14
    Berlinianka
    No ja właśnie klasyczne jajeczne zmodyfikowałam
    Te są o tyle fajniejsze, bo chrupiące i bardziej sycą dzięki kuskusowi
    Komentarz
  • Wojtusia, 2010-03-04 16:25:39
    Wojtusia
    2
    Ciekawa perspektywa, z kapustą pekińską jeszcze nie robiłam
  • Smynio, 2010-03-04 16:49:21
    Smynio
    Ciekawe połączenia składników do wypróbowania :P plusik za dużą ilość zdjęć
    Komentarz
  • Smynio, 2010-03-04 16:49:48
    Smynio
    1
    zapomniałam o gwiazdkach :P
  • komarnica, 2010-03-12 20:32:39
    komarnica
    Zrobiłam dziś, nie dodawałam kuskusa i ogólnie ciut inne składniki. Dobre, dietetyczne może być Ale za dużo roboty zdecydowanie i czasochłonne. Zjadłam z dipem z koncentratu pomidorowego, jogurtu i majonezu light ze szczypta oregano i czosnku. Gites
    Komentarz
  • komarnica, 2010-03-12 20:32:59
    komarnica
    1
    Aj i zapomniałam o gwiazdach
  • foltynka, 2010-03-13 10:04:05
    foltynka
    jak dla mnie połączenie z kapusta pekinskie jest dziwne.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-18 20:49:15
    Berlinianka
    A dla mnie dziwne jest branie się za ocenianie z całkowitym brakiem pojęcia o smaku danej potrawy.
    Komentarz
  • Antena 2010, 2010-03-27 23:02:46
    Antena 2010
    1
    Trochę roboty ale warto było no i opis jak zawsze elegancki.
  • hihi, 2010-03-30 22:00:07
    hihi
    Anito, zglaszam cię do Złośliwca, bo to co robisz zakrawa o jakąś chorą sytuację
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-30 22:09:41
    mooonik
    no ja pikole, ale laska ma tupet
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-30 22:15:29
    kropka75
    Anito droga, co Ty oceniłaś? Bo nie przepis.

    A Berlinianka - ma już parowar, więc jak kulą w płot.
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-03-31 09:11:37
    skarbiatko
    0
    Kolejna jajeczna wariacjaDziękuje za ten przepis-dodaje do ulubionych.
  • Berlinianka, 2010-04-01 00:03:49
    Berlinianka
    Kulą w płot? A nie kamień w wodę?
    Jestem i czuwam...
    Komentarz
  • kzabeczka, 2010-05-08 22:11:22
    kzabeczka
    Świetny pomysł
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-10 16:28:44
    anka_bunio
    1
    4,5 za dobrze napisany pomysłowy przepis i 4 za smak Dla mnie ciutkę za mdłe, ale dużym plusem jest to, że szybko się je robi i są lekkie.
  • powoli_znikajaca, 2010-10-11 07:39:47
    powoli_znikajaca
    Wyglądają ciekawie, mam ochotę zrobić tylko muszę dokupić co nieco. Możesz mi napisać jakie proporcje składników dać na 2 osoby? Wystarczy przez pół wszystko?

    Ile kalorii ma taki jeden kotlecik ?
    Komentarz
  • checka707, 2010-10-11 22:02:53
    checka707
    1
    Przepis dokładnie opisany. Szybko kotleciki zrobiłam, tylko niestety nie smakowały rodzince a jak dla mnie smak na 4.
    Kotleciki bardzo sycące.
  • Mizusu, 2012-08-10 18:02:09
    Mizusu
    Hmm... muszę dokładnie obliczyć kaloryczność (ciekawe, ile ma jeden średni?) i spróbuję. Ciekawa alternatywa
    Komentarz
  • vivinn, 2012-09-09 17:46:21
    vivinn
    0
    Mniam! Zrobiłam dziś na obiad, urozmaicając parówką (bo dla mnie obiad bez mięsa, to średni obiad ).
    Pyszne i sycące - z połowy podanych składników wyszło mi 12 "łyżkowych" kotlecików, czyli dwa obiady (jeżeli miałabym dziś więcej surówki, wyszłyby i trzy porcje). I, co najlepsze, nie miałam problemów z przewracaniem ich na drugą stronę !
  • ewkam18, 2014-01-05 10:05:20
    ewkam18
    0
    pychotka ! zjadłabym

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe