Pierś kurczaka po lewantyńsku z kolorową surówką

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-02-27
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierś kurczaka po lewantyńsku z kolorową surówką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierś kurczaka po lewantyńsku z kolorową surówką

Składniki:

  • pierś kurczaka [4 szt.] (1 sztuka dla 1 osoby)
  • margaryna [20 g]
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • czosnek [3 ząbki]
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • olej (do smażenia)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • bulion [0.5 szklanki] (jarzynowy)
  • sałata [1 główka]
  • pomidory [2 szt.]
  • cebula biała [2 szt.]
  • ogórek zielony [0.5 szt.]
  • rzodkiewki [5 główek]
  • ser twarogowy [2 łyżki]
  • jogurt naturalny [0.667 szklanki]
  • natka pietruszki [2 łyżki] (posiekana)
  • ocet [2 łyżki]
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Uff dużo tego, ale kurak jest pyszny i łatwy w przygotowaniu :)
Jeszcze raz dodaje składniki żeby było wszystko jasne, razem z przygotowaniem.
Zapraszam!

Piersi z kurczaka (dla każdej osoby po jednej piersi, u mnie 4)
sól, pieprz
20 g margaryny

Sos do piersi:
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej
sok z cytryny albo ocet
1/2 szklanki bulionu jarzynowego (z kostki)

Piersi myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem, szybko podsmażamy na margarynie (po ok 8-10 minut z każdej strony, tak aby mięso się ładnie zrumieniło). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Sos: Zmiażdżyć czosnek i wymieszać z solą i pieprzem. Stopniowo kropla po kropli dodawać olej, mieszając, aż powstaną 2 łyżki sosu. Rozcieńczyć kilkoma kroplami soku z cytryny lub octem.
Posmarować piersi sosem, włożyć do piekarnika i piec ok 20-25 minut. Od czasu do czasu skrapiać sosem i podlewać bulionem.

Kolorowa surówka z kremem serowym:
główka zielonej sałaty
2 pomidory
2 cebule
1/2 ogórka sałatkowego
5 rzodkiewek

Krem serowy:
2 łyżki twarogu
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu
sól, pieprz

Sałatke umyć, osuszyć i podzielić liście na małe kawałki (zawsze robię to rekami ;) ). Pomidory, ogórek i rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w talarki. Dodać wszystko do sałaty i wymieszać.
Sos: wymieszać na krem twaróg z jogurtem i natką pietruszki. Przyprawić octem, solą i pieprzem. Polać sosem surówkę.
Do piersi kurczaka i sałaty podać można frytki, ziemniaczki lub pełnoziarniste pieczywo.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-05 16:20:06
    Berlinianka
    0
    Jest jasne i wygląda bardzo zachęcająco.

    5 gwiazdek, bo jakżeby inaczej
    Świetne zdjęcia i opis! Dodawaj więcej, bo masz co
  • La Monica, 2010-03-06 15:55:18
    La Monica
    Dziękuję Berlinianko
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką