Ciasto ze śliwkami

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osączyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem i ewentualnie z cukrem waniliowym na kogel-mogel, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć ciasno połówki śliwek przepołowioną stroną do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić. Można podawać z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • asienkaaa, 2009-12-18 22:53:54
    asienkaaa
    1
    Wychodzi na prawdę świetne Próbowałam i jest na prawdę łatwe do zrobienia
  • ewelline, 2010-08-22 00:29:33
    ewelline
    1
    mam taki przepis, prawie o nim zapomniałam bardzo pyszne ciasto ze śliwkami! u mnie zawsze znikało w mgnieniu oka!
  • anka_bunio, 2010-11-09 17:38:32
    anka_bunio
    Klasyczna "ucierka" z owocami, a śliweczki, wiadomo, pychota... Robię podobne, ale na placku drożdżowym.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem