Paella z owocami morza

autor: , kategoria: owoce morza, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-03-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Paella z owocami morza

Składniki:

Przygotowanie:

Owoce morza rozmrozić i usmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia- odłożyć na talerz.

Szafran zalać szklana zimnej wody.

Pokroić drobno cebulę, czosnek i papryczkę peperoni (ja dodaję całą bo lubię ostre:)) podsmażyć wszystko na oliwie. Gdy się lekko zarumieni dodać ryż (surowy) i smażyć ok 5 min cały czas mieszając.
Gdy ryż stanie się przeźroczysty dolać szklankę wina.
Gotować na wolnym ogniu. W tym czasie pokroić oliwki na połówki i poszatkować natkę pietruszki.

Dolać do ryżu szafran. Gotować ok 10 min mieszając od czasu do czasu.
Stopniowo dolewać bulion (może się okazać że płynu będzie za mało wtedy dolać jeszcze wody)
Gdy ryż jest prawie miękki dodać usmażone owoce morza, oliwki i natkę.

Dosypać pieprz, ewentualnie sól i paprykę w proszku. Wymieszać i podawać:)

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • 28nana, 2010-03-01 11:55:49
    28nana
    2
    yes! yes! yes!

    akurat wczoraj robiłam...dla niespodziewanych gości ...
    niestety moja wersja opiewała na same krewetki ( musiałam też dobić się kurczakiem - bo jedna Pani Gość stwierdziła że nie je robactwa ;/ ) i zabrakło oliwek ( koreczków mi się zachciało ) bo tylko takie cudo było w lodówce ...

    ps. ja podaję na patelni podobnej do paellary - każdy nakłada ile ma ochotę


    Goście wyszli zadowoleni i uśmiechnięci ...


    gwiazdeczki za:

    - zdjęcia home made
    - jasny opis przygotowania
    - i wogóle paella rządzi

  • Susanna, 2010-03-11 08:33:21
    Susanna
    1
    Paella jest pyszna. Do tej pory korzystałam z gotowej "sklepowej" z woreczka ale teraz zabieram się ostro do gotowania. Twój przepis jest prosty i logiczny, boję się tylko czy aby ryż nie będzie za twardy, czy zmięknie podczas smażenia? Może dobrze byłoby go lekko podgotować? Niemniej zdjęcie zachęca do upichcenia takiej domowej paelli
  • AgaZ, 2010-03-11 09:04:12
    AgaZ
    Uwielbiam paellę, ale nigdy nie robiłam sama. Mam jeszcze pytanko - czy na koniec nie powinno jej się odrobinę przypiec w piekarniku? W Hiszpanii zawsze odnosiłam takie wrażenie, że jest odrobinę zapieczona.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-11 09:16:05
    hania811
    Absolutnie nie można gotować wcześniej ryżu.

    Zmięknie tak jak trzeba...będzie aksamitny na zewnątrz i delikatnie al dente w środku.

    Koniecznie należy kupić ryż do risotto czyli arborio..i nie bać się płynów-lać tyle aby ryż miał co chłonąć i nie był suchy.
    Na tą ilość ryżu 600 ml powinno wystarczyć..w razie potrzeby zawsze można dolać jeszcze trochę wody.

    Aga paella to nie forma zapiekanki, w każdym razie nie spotkałam się z tym by paelle zapiekali.
    Ale w sumie co region Hiszpanii to obyczaj..może i jest też taka wersja


    Komentarz
  • Susanna, 2010-03-16 14:17:31
    Susanna
    OK, dziękuję za wyjaśnienia Zrobię jak mówisz.
    Komentarz
  • AlicjaH, 2010-11-09 20:10:48
    AlicjaH
    1
    Ideał smaku i aromatu-wyśmienicie na zdjęciu wygląda
    Uwielbiam, choć nigdy sama nie robiłam ale Twój przepis mnie do tego skłonił ;-)
  • queengloria, 2011-05-01 12:46:45
    queengloria
    3
    Przepis jest niezły, chociaż warto poszukać oryginalnego hiszpańskiego ryżu do paelli. Arborio nieco sie różni - jest dłuższy, ryż hiszpański jest prawie okrągły. Nie dodaję też oliwek ani pepperoni. Natomiast absolutnie konieczne wydaje mi się dodanie 1-2 pomidorów obranych ze skórki i startych na tarce. Jeśli udałoby się zdobyć to także hiszpańskiej zielonej fasolki.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe