Zupa pomidorowa- klasyczna

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-03-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa- klasyczna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa pomidorowa- klasyczna

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotować bulion.
Do 1,5 litra zimnej wody dodać umytą nogę z kury, obrane i pokrojone na połówki warzywa, cały kawałek pora oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem ok 20 min.
Po tym czasie dolać cały karton przecieru pomidorowego, sól i pieprz.
Gotować jakieś 10 min wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier oraz śmietanę wymieszaną w kubku z chochlą gorącej zupy.

Gotować jeszcze ok 5 min i gotowe.
Podawać z makaronem lub ryżem.

Dobrze posypać natka pietruszki przed podaniem (ja akurat nie miałam).

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • 28nana, 2010-03-01 12:31:11
    28nana
    2
    I dlatego lubię takie zupy - zostają potem półprodukty ( kurze nogi, jarzyna ) do stworzenia kolejnych dań - i hop: jedzonko na kilka dni gotowe: nie dość ze zupa - to jeszcze coś kreatywnego z reszty. Ciekawa jestem droga Haniu jaki recycling zaproponujesz ( rzucam rękawicę ;-) ;P )

    Ja z domu wyniosłam naukę - żeby nie dodawać śmietany do zupy przy gotowaniu - a bezpośrednio przed podaniem
    taką " nieokraszaną " zupę można dłużej trzymać w lodówce ( śmietana lubi płatać figle i kwaśnieć )

    A, i pierwszy raz widzę sok cytrynowy - wykorzystam przy najbliższej okazji ów patent )

    gwiazdki za:
    + zdjęcie z własnych zbiorów
    + danie z serii - cały obiad za jednym bałaganem
    + klarowny opis

  • zlosliwiec, 2010-03-01 14:05:07
    zlosliwiec
    O! Sok z cytryny? Nie próbowałem takiej zupy (chyba).
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-01 14:57:56
    hania811
    Nana powiem szczerze recycling rzadko stosuję. Mąż pożera całą nogę, a ja wyżeram warzywa..bo kocham ogromnie takie zwykłe ugotowane marchewy i pietruszki. Tylko por ląduje samotnie w koszu.

    Tak też stało się wczoraj.

    Jak mam wenę twórczą i dobry humor mielę wszystko dodaję kapuchę i robię krokiety

    Sok z cytryny to patent mojej mamy...podbija smak i nadaje świeży aromat,
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-02 07:58:17
    28nana
    haniu - taki recycling też jest dobry .... byle by nie wyrzucać... jak to robią niektórzy
    Komentarz
  • diamondbabe, 2010-04-09 12:30:26
    diamondbabe
    2
    właśnie zrobiłam zupkę z tego przepisu - pyycha
  • Convallaria majalis, 2010-04-18 19:30:22
    Convallaria majalis
    1
    Tradycyjna zupa, fajny przepis, chociaż ja wolę bez śmietany. Fajnie też, że jest tu zeile angielskie, o którym się często zapomina.
  • Lirriel, 2014-03-15 14:03:55
    Lirriel
    0
    No i proszę, świetna zupa na mięsie a nie na kostce rosołowej. Da się? Da się. Wizaż powinien uniemożliwić dodawanie przepisów na kostkach smakowych i vegecie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe