Aromatyczne curry z indyka

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia indyjska , dodano: 2010-03-01
  • Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne curry z indyka
    Mniam: 15
    Mniam zdjęcie! Aromatyczne curry z indyka

Składniki:

Przygotowanie:

Indyka pokroić na kwadraciki i posypać solą.
Bakłażana pokroić na pół plastry, posolić i odstawić aby puściły sok.

Cebulę, czosnek i imbir pokroić drobno.

Kolendrę, kmin i pieprz potraktować moździerzem - dodać resztę przypraw.

Zeszklić na oleju cebulę, czosnek i imbir, dodać indyka- usmażyć i dosypać wszystkie przyprawy.
Gdy zapachną dolać szklankę wody i zagotować.
Wrzucić fasolkę i dusić ok 10 min.

W tym czasie podsmażyć na oleju odsączone z soku bakłażany.

Gdy fasolka już będzie miękka dodać jogurt i bakłażany.

Wymieszać, spróbować i ewentualnie dodać jeszcze soli.

Podawać z ryżem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Anusia_piekniusia, 2010-03-01 14:25:56
    Anusia_piekniusia
    1
    Na pewno wypróbuję. Kiedys u kogos jadłam cos podobnego tzn zestawienie indyka z fasolka i curry i bardzo się tym zachwycałam. Myslę że sekret tkwi w dobranych przyprawach a tu wydają się ciekawie zestawione. Ten bakłażan fajnie tu pasuje
  • rapifen, 2010-03-03 22:06:36
    rapifen
    2
    robię bardzo podobnie ale u mnie jest jeszcze pół łyżki cukru i bez imbiru. bardzo przyzwoity przepis!
  • koszatniczka320, 2010-03-23 14:01:08
    koszatniczka320
    indyk curry mi się źle kojarzy... raz robiłam go z chłopakiem z podobnego przepisu z gazety, tyle że zamiast bakłażana i fasolki była cukinia... ani ja, ani mój chłopak nie mogliśmy tego zjeść... może Twoj przepis jest lepszy, kiedyś podejmę kolejną próbe
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-23 14:10:25
    hania811
    Pierwsze spotkanie z kuchnią indyjską nie dla wszystkich jest przyjemne.
    Przyprawy których zwyczajowo się używa są bardzo intensywne i zdecydowanie inne niż tradycyjne polskie smaki.

    Sam kardamon i kolendra powalają intensywnością smaku.

    Polecam zrobić 2 podejście..może tym razem zasmakuje i pokochasz kuchnię indyjską jak ja
    Komentarz
  • La Monica, 2010-04-07 10:45:48
    La Monica
    1
    Mniam, mniam Jadam podobne z fasolką ale bez bakłażana. Następnym razem go dodam i pewnie też będzie pyszne. Przyprawy też super zestawione, tak jak lubię. Uwielbiam wszystko co ma w nazwie curry
  • Parvati, 2010-04-18 16:41:34
    Parvati
    2
    Dziękuję Ci za ten przepis!

    Uwielbiam kuchnię indyjską, ale od jakiegoś czasu wmawiałam sobie, że nie mam czasu na pichcenie i moje przyprawy stały w szafce i tylko zawalały miejsce.

    Wczoraj na obiad zrobiłam tego kurczaczka, z tym, że przerobiłam go po Dukanowemu (dla Dukanek info-oczywiście jako danie na III. fazę z powodu ryżu).
    Nie smażyłam niczego na oleju, a wszystko dusiłam na wodzie (łącznie z kurczaczkiem oczywiście). Jogurt był 0%, no i nie dodałam w ogóle soli. Ryż był brązowy, a nie biały.
    Wyszło bardzo smaczne, no i wyszło tego bardzo dużo - najedliśmy się tym w 3.osoby i jeszcze zostało (więc nie zgodzę się z tym, że to na 2.porcje ).
    Ode mnie 5.
  • brzydula_81, 2010-06-17 21:14:52
    brzydula_81
    0
    bardzo dobry pomysl na pyszny,zdrowy i aromatyczny obiad. NIe probowalam jeszcze fasolki z baklazanem-ale brzmi zachecajaco. Gotujac ryz dodalabym kurkumy...bedzie zolty i bardziej aromatyczny....
  • hania811, 2010-06-18 10:37:30
    hania811
    Sam sos jest tak aromatyczny że dodawanie kurkumy do ryżu jest zdecydowanie zbędne.
    No i dużo ładniej wygląda żółte curry na białym ryżu
    Komentarz
  • Parvati, 2010-08-11 21:03:13
    Parvati
    Ponownie zrobiłam z moimi modyfikacjami i po prostu musiałam Ci napisać jeszcze raz - wielkie dzięki za inspirację!
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-14 17:42:52
    Aguu
    2
    Szukałam prostego przepisu na curry - ten jest świetny!
    Wyszło wybornie!
  • Szulik, 2011-12-21 20:56:02
    Szulik
    bardzo pyszne ale zastąpiłem piersią z kurczaka
    Komentarz
  • smacznego pl, 2012-02-15 10:37:42
    smacznego pl
    Uwielbiam Kuchnie Indysjak !!!!
    Komentarz
  • joasja, 2012-02-15 11:32:33
    joasja
    1
    Mnie do tej pory indyk wydawał się zbyt chudy i przez to za suchy, ale ostatnio koleżanka mnie poczęstowała polędwiczką i to jest naprawdę pyszne i bardzo delikatne mięso. Nie wszędzie można dostać, ale warto spróbować.
  • As1234, 2012-02-23 09:56:07
    As1234
    1
    mój mąż kocha kuchnię indyjską. Ostatnio zrobiłam do indyka taki sos pomidorowy z pieczoną papryką, śmietaną, białym pieprzem, pieprzem cayenne, chilli, papryką łagodną i był po prostu zachwycony!
  • Mookate, 2014-10-10 14:59:53
    Mookate
    0
    przepyszna propozycja na obiad! zamiast indyka użyłam kurczaka, a bakłażan zastąpiłam cukinią. nie byłam przekonana do fasolki, ale super podkręciła smak ostre, aromatyczne, cudowne - na pewno będę często gotować

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe