Cukinia z papryką

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2009-11-05
  • Cukinia z papryką

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, pilnując, aby się nie przyrumieniła, bo nabierze gorzkiego smaku. Strąki papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, wymieszać z cebulą, dusić 3–5 minut. Dodać gałązkę estragonu i goździki, dusić kolejne 5 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Cukinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku na 1 minutę, odcedzić, zanurzyć w zimnej wodzie, osączyć i ułożyć w słoikach. Zalać gorącym sosem paprykowym. Słoiki pasteryzować przez 20–25 minut w temperaturze 80°C. Tak przygotowana cukinia z papryką jest smakowitym i uniwersalnym dodatkiem do potraw wegetariańskich, mięsnych i rybnych.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe