KARPATKA

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-03-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KARPATKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KARPATKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KARPATKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KARPATKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KARPATKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KARPATKA

Składniki:

Przygotowanie:

Margarynę gotujemy z wodą.

Mąkę wsypujemy do gotującej się wody, dokładnie mieszamy.

Po przestudzeniu dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwilkę ubijamy.

Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na na 2 części, każde pieczemy osobno przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

PRZYGOTOWANIE MASY
2/3 mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka dodajemy pozostałe mleko z żółtkiem, mąką oraz budyń. Gotujemy i studzimy.

Masło ucieramy, dodajemy po łyżce kremu ucierając.

Wystudzone placki przekładamy kremem i posypujemy całość cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • karola01, 2010-04-11 14:55:20
    karola01
    2
    Ciasto robię identyczne, ale z jednym wyjątkiem. Nie dodaję proszku do pieczenia, bo nie ma takiej potrzeby.

    Jako masę kupuję krem karpatka 5 min- wystarczy dodać mleko i gotowe.

    Oczywiście 5 za przepis - karpatka jest niezwykle pyszna, a jej dodatkowym plusem jest to,że robi się ją moment
  • marissima, 2010-06-16 22:16:01
    marissima
    1
    uwielbiam karpatkę
    ostatnio robiłam ale z kupczych składników i nie była taka dobra bo masa się rozłaziła
  • ewelline, 2010-07-31 10:21:48
    ewelline
    1
    ja robię chyba tak samo, może krem ciut inaczej i wychodzą takieee karpatyyy
  • affen, 2010-11-12 23:36:53
    affen
    kocham karpatkę, ale taka z pudełka mi się już znudziła więc wypróbuje ten przepis zobaczymy czy wyjdzie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe