Mus tuńczykowy

autor: , kategoria: sosy, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-03-01
  • Mus tuńczykowy

Składniki:

Przygotowanie:

Blenderem bądź w moździerzu utrzeć fileciki i kapary. Dodać tuńczyka i ucierać nadal. Wcisnąć ząbek czosnku, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Powstały mus jest podstawą do stworzenia przystawki włoskiej czyli Vitello tonato.
W oryginale polewa się nim ugotowaną w bulionie warzywnym i pokrojoną cielęcinę.

Ja używam musu do wielu potraw.
Wyśmienite chociażby na podpieczonej w piekarniku bagietce.
Sprawdził się na plackach ziemniaczanych.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 28nana, 2010-03-30 14:16:32
    28nana
    anitarafa - błagam, zaklinam, proszę....

    zastanów się choć chwileczkę nim napiszesz cokolwiek pod jakimkolwiek przepisem ....
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-30 14:17:06
    hania811
    Po co mam robić zdjęcie musowi który wygląda po prostu jak zblenderowany tuńczyk
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-30 14:26:17
    28nana
    haniu... czy jeśli musztarda to jakaś konkretna?? ( ja ostatnio rozkochałam się w Dijon, ale nie wiem czy w tym wypadku nie zagłuszy reszty )
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-30 14:40:54
    hania811
    Wiesz że mój sycylijski nauczyciel gotowania nie zastrzegał mi nigdy jaka ma być musztarda. Używam zwykłej stołowej- żeby nie była zbyt ostra.
    Albo ewentualnie sarepskiej , czy delikatesowej.

    Dijon może być za słona... anchois jest słone i może sie zrobić słona masakra

    Komentarz
  • hania811, 2010-03-30 14:48:34
    hania811
    ..gdyby ktoś kto lubi i zna sie na włoskiej kuchni zobaczył te opinie to by nie wiedział czy śmiać się czy płakać.

    To jest mus do podstawowej włoskiej przystawki - dla zacofanych ignorantów informacja- nazywa sie to "coś " Vitello Tonato .

    Pozdrawiam "trolowe" stwory i życzę miłego dnia.

    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-30 14:54:11
    aleksaa
    to już się robi żałosne, nie ma obowiązku wstawiania fotek, jeśli ktoś szuka musu z tuńczyka to na pewno się na tym przepisie nie zawiedzie a fotka jak pisała hania, wcale nie wyglądałaby jakoś magicznie bo co ciekawego jest w zdjęciu papki?
    Komentarz
  • anetka832, 2010-03-30 15:38:44
    anetka832
    Mam nadzieję, że moderatornia zrobi coś z takimi żałosnymi ocenami "ale za chęci pół gwiazdki"... jak mozna tak zaniżać wartość przepisu za brak zdjęcia?
    Komentarz
  • miskowa, 2010-03-30 15:57:26
    miskowa
    wiadomo o co chodzi - koniec miesiąca się zbliża - walka o nagrodę. Żałosne
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-03-30 23:51:46
    zlosliwiec
    troll oberwał obuszkiem w pusty łeb...
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-31 13:28:52
    28nana
    1
    Nie wiem czy nie zbezcześciłam bazy do Vitello Tonato

    ( brzmi całkiem jak nazwisko jakiegoś cappo di tutti cappi -> swoją drogą mam dziś dzień dziwnych skojarzeń, oby LaMonica nie obraziła się za to Koko Jambo ;-) )

    ... ale właśnie jem to na bułeczce w pracy

    chociaż jem to za dużo powiedziane ... degustuję mikro porcję bo mi koleżanki moje kochane wyżarły resztę ... babiszony szkaradne ! pokupowały sobie jakieś drożdżówki - a potem " co masz?? co jesz? daj spróbować! "

    gwiazdki za:
    + naprawdę dobrą pastę
    + i nie tylko mi smakowało
    + ciekawość kto to ten Vitello Tonato ;-) przystojny przynajmniej ??
    + czytelny opis montażu


    ps. musztardę dałam kremską
  • hania811, 2010-03-31 13:38:11
    hania811
    Muszę zapytać szwagra kim był ten cały Vitello

    (humor masz dziś iście SZAMPAŃSKI)

    Cieszę się że wykonałaś tego dziwaka (który był celem przeróżnych negatywnych komentarzy) a do tego że ten dziwak Ci posmakował.

    Polecam kiedyś ugotować wywar do zupy na schabie. Ten schab później wyjąć, pokroić na cieniutkie plastry, posmarować tym musem, posypać kaparami, odstawić na godzinę by się przegryzło i pożerać z bagietką.

    Można zaszpanować przed gośćmi
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-31 13:43:40
    hania811
    A zapomniałam dodać ....ja też bazę zbezczeszczam co i rusz.
    A na cielęcinie jadłam tylko we włoskiej knajpie...co mnie kosztowało krocie.

    Najczęściej jem właśnie na bagietce, albo w wersji ze schabem.

    No i ostatnio na plackach ziemniaczanych- które o dziwo są hitem ostatnich miesięcy.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe