Pyszna karpatka domowa.

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-03-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszna karpatka domowa.

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy margarynę. Kiedy margaryna się rozpuści dodajemy mąkę cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudy. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste.
Garnek stawiamy w chłodnym miejscu żeby ciasto przestygło.
Następnie ciasto przekładamy do miski i miksując dodajemy jajka i proszek do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Blachę (ja użyłam blachy o wymiarach 25cm na 30cm) smarujemy margaryną i przekładamy jedną część ciasta(dokładnie rozprowadzamy na blaszce).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy około 10min, po tym czasie otwieramy drzwi piekarnika na 2 minuty i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Piekarnik zamykamy i pieczemy ciasto 10-12min, aż nabierze złotego koloru. Czynność powtarzamy z drugą połową cista.

Masa:
Budyń połącz z mąką, rozprowadź w pół szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko posłódź i zagotuj. Wlej mleko z budyniem, podgrzewaj ciągle mieszając by uzyskać gęstą masę. Budyń wystudź, zmiksuj dodając po kawałku miękkie masło.

Masę przekładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.
Karpatkę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.78 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • agness_8, 2010-03-03 13:15:11
    agness_8
    Domowa karpatka - na pewno zdrowsza niż ta z paczki, a przepis nie wygląda na skomplikowany, dodaję do ulubionych.
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-03-16 23:36:40
    HAMALIELKA
    1
    Super! Ostatnio znajomy polecił mi ten przepis. Kopiuje do ulubionych abym go nie zapomniała.
  • koszatniczka320, 2010-03-16 23:42:37
    koszatniczka320
    co by nie było, ta z paczki się bardziej opłaca mniej roboty i tansze wykonanie, chociaz wiadomo że domowa teoretrycznie jest zdrowsza...
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-17 07:56:49
    kropka75
    Ja ciasta z paczki nigdy nie robię, proste jest, więc szkoda mi lecieć do sklepu.
    Za to masa z Delecty jest super i chętnie korzystam z tego wynalazku.

    Smaka mi narobiliście tymi zdjęciami.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-17 16:42:02
    aleksaa
    jak to się dzieje że Twoja karpataka jest tak idealnie pokrojona? tzn, ze masa sie nie wylewa ja mam zawsze z nia problem ;p wygląda pysznie!
    Komentarz
  • lentilka, 2010-03-20 15:44:57
    lentilka
    Ja karpatkę przed podaniem schładzam ok. 10h, dlatego krem się nie wylewa. Jak pokroję ją zaraz po przygotowaniu to mam taki sam problem jak ty.
    Komentarz
  • vild, 2010-06-29 20:08:54
    vild
    1
    potwierdzam, ze karpatka nie jest az tak trudna do wykonania.
    ciasto najlepiej nakladac na blache lyzka maczana w zimnej wodzie
    punkciki za klarowny opis no i te smakowite zdjecia
  • bojuwka1, 2010-06-30 16:50:18
    bojuwka1
    1
    wygląda cudownie i dokładnie tak smakuje przepis wypróbowałam i mogę szczerze polecić innym !
  • chocolatemilk, 2010-10-07 16:04:12
    chocolatemilk
    2
    Świetny przepis aż trzeba spróbować koniecznie bo karpatke uwielbiam
  • marysia1581, 2011-05-24 20:50:12
    marysia1581
    2
    zrobiłam... pychotka!!!! POLECAM!
  • agusia_85, 2011-05-29 13:09:47
    agusia_85
    1
    Zawsze myślałam, że karpatka jest bardzo trudna do wykonania, ale cieszę się, że się myliłam. Proste, nie wymagające wielkich zdolności i nakładów finansowych (spokojnie mieści się w granicach 20 zł) ciasto i co najważniejsze- pyszne. Zmodyfikowałam jedynie ilość kremu (dałam podwójną porcję), bo placki piekłam w większych formach.
    Polecam karpatkę według tego przepisu
  • xaureliss, 2011-05-29 19:35:37
    xaureliss
    przepis rzeczywiście łatwy i zapewne bardzo trafny, aczkolwiek tylko dla łasuchów, z racji ilości kalorii
    może przy jakiejś okazji to wypróbuję, pozdrawiam!
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-08-23 10:56:00
    pinaplesss
    -1
    W smaku taka sobie, masa budyniowa mi nie smakowała, bo po utarciu masła z budyniem jest mało słodka, a że ciasto ma nie być słodkie (choć całkiem dobre), to całość wyszła mdła. Trzeba dodać cukru pudru do masy. Skoro to taka bomba kaloryczna, to wg mnie powinna być smaczna, dlatego odjęłam *
  • ewelline, 2012-08-24 00:53:19
    ewelline
    -1
    Ten przepis na karpatke tylko ze wraz z przepisem na krem znalazlam dawno na blogu mojewypieki. Jest swietny, bardzo popularny. Nie jedna babcia pewnie ma w zeszycie ten sam

    Ja zdecysowanie wole krem zrobiony z mleka,cukru, masla, cukru wanil., maki psz., maki ziem i jaj. Jest wedlug mnie smaczniejszy! Nie raz robilam z budyniu ale wole tamten.
  • Polski Bursztyn, 2012-12-23 02:32:38
    Polski Bursztyn
    0
    A czy ktoras moglaby podac przepis NA KREM bez budyniu ? z(mleka,cukru,wanili,maki pszennejmaki ziemn,,jaj) ?

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem