Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Pierogi z chudym mięsem

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2010-03-01
  • Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
    Mniam: 19
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierogi z chudym mięsem

Składniki:

Przygotowanie:

Surową, chudą szynkę gotujemy ok 1,5h.

W 0,5l wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy marchew i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka.

Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy maszynką, dodając marchew (można też dodać 1 pietruszkę).

Cebulkę szatkujemy i dusimy na oliwie (lub maśle). Dodajemy do farszu mięsnego, mieszamy. Do farszu dolewamy trochę rosołu i doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem. Rosołu dodajemy tyle by masa odpowiadała nam smakiem, nie może być za rzadka. Dzięki niemu farsz nie jest taki suchy (przecież prawie nie ma w nim tłuszczu).

Podczas mielenia można dodać również inne mięso do smaku, np plasterki jakiejś wędzonki, szynki czy kawałek boczku bez tłuszczu.

Pierogi przygotowujemy z ciasta podanego przeze mnie:
http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1233

Farszu starczyło mi na ok 60 pierogów.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.86 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-01 23:03:18
    Berlinianka
    2
    Mięsne pierożaki pyszna rzecz. Ale za tą maszynkę do klejenia to ucinam 0,5 :P Co to za ułatwienia, haha Niech będą koślawe, ale własne
    U mnie się robi bez marchewki, ale reszta raczej identyczna. Zawsze dużo pieprzu, im pikantniejsze tym lepsze.
    Polecam Ci - spróbuj mięsnych pierożków z rosołem - zamiast makaronu. Świetne połączenie
  • aleksaa, 2010-03-01 23:09:39
    aleksaa
    plecy już nie wytrzymują tego stania więc trzeba się wspomagać
    pierogi mięsne z rosołem, hmmm musiała bym robić mniejsze pierożki
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-01 23:11:21
    Berlinianka
    Wcale nie, moi rodzice kleją normalne, średnie, małe. Każdy u nas lubi inne
    I jak są duże to 3-4 do talerza i zalać rosołem. Bardzo smaczne
    Może sobie siadaj jak kleisz?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-01 23:17:50
    aleksaa
    ojj nie da rady siedzieć, bo kto bedzie ciacho wałkował :P tylko mi się chce! reszta woli czekać na gotowe...
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-02 08:22:30
    kropka75
    1
    Ja gotuję mięcho razem z kostką i warzywami. Potem warzywa wyjmuję i dogotowuję mięso - wszystko ma rosołowy aromat.

    Maszynka mnie troszkę zniechęca, wolę jednak własne koślawce. Czasu zajmują tyle samo, pracy też nie więcej.

    No ale fakt, przy pierogach trzeba swoje odstać. /Na siedząco zupełnie nie umiem./
    To pracochłonne danie. Ale za to jakie pyszne.

  • fionka88, 2010-03-03 00:17:23
    fionka88
    -4
    z chceia bym zjadla takie pierozki jednak jestem za leniwa by je ulepic jeszce te mieso trzeba zmielic ale przepis wyglada na wspanialy i 5 gwiazek za to
  • Wojtusia, 2010-03-07 21:33:31
    Wojtusia
    5
    A ja tam nie jestem przeciwna takim maszynkom do lepienia. skoro można ułatwić sobie życie to czemu nie

    co do przepisu to bardzo fajny. Pierożki są smaczne, trzeba je tylko dobrze doprawić solą i pieprzem, aby były wyraziste w smaku. Mi smakują i będę je robiła częściej.
  • Apsik, 2010-03-18 16:26:52
    Apsik
    2
    Pierogi z mięsem to pracochłonna sprawa, ode mnie 5 gwiazdek za brak bezsensownego marnowania czasu własnoręcznym lepieniem Te pare minut, które można oszczędzić podczas lepienia można poświęcić na upieczenie pysznego ciasta na czas po zjedzeniu pierogów.
  • ewelline, 2010-07-31 13:24:54
    ewelline
    1
    oj zjadłabym takie pierożki !! ja bardzo lubię pierożki z chudym mięskiem, są pracochłonne przez gotowanie szynki i potem jej mielenie no i potem jeszcze ciasto i lepienie

    Ja niestety nie pozwolę sobie na takie pierożki, ponieważ nie jestem jeszcze posiadaczka maszynki do mielenia :/ teraz sobie pomyślałam, ze nie ma jak u mamy...

    no a taka maszynkę do pierogów mam ale jakoś jej nigdy nie używałam, zapomniałam o jej istnieniu
  • Wiktoria Kalek, 2013-06-14 15:11:19
    Wiktoria Kalek
    najlepsze z jagodami mmmmmmm
    Komentarz
  • Wiktoria Kalek, 2013-06-14 15:11:56
    Wiktoria Kalek
    ale jak z mięskiem to z cielęciny
    Komentarz
  • paulinika, 2014-12-14 16:47:26
    paulinika
    A czy ktos probowal z miesem z kurczaka?
    Komentarz
  • Nika1313, 2017-03-09 18:28:50
    Nika1313
    0
    Uwielbiam pierogi, smak mojego dzieciństwa.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo