Kurczak w sosie curry

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-03-02
  • Kurczak w sosie curry

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Jeśli planujemy wcześniej zrobienie potrawy warto go oprószyc curry, zalać odrobina oleju i zostawić na 2-3 godziny. Jeśli tego nie zrobimy nic takiego się nie stanie.
Kurczaka usmażyć z łyżeczką curry na oleju.
Obrać warzywa. Twarde - tj. marchew, pietruszkę - pokroić w słupki, usmażyć wrzucając na patelnię pierwsze. Potem cebulka pokrojona w piórka, na koniec por usiekany w talarki. To jedynie przykładowe warzywa, które możemy wykorzystać - w zasadzie nadają się też: seler, kapusta itp. Ogólna zasada jest taka, że wrzucamy najpierw najtwardsze na patelnię.
Do jogurtu zmieszanego ze śmietanką dodajemy 3-4 łyżeczki curry, w zależności od upodobań. W wersji light można śmietanę w ogóle zastąpić jogurtem, ale mi bardziej smakuje ze śmietaną. Takim sosem zalewamy warzywa i kurczaka, solimy, pieprzymy i podgrzewamy. Należy uważać, aby nie zawrzało ponieważ sos może się zwarzyć.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem