Smalec

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Smalec

Składniki:

Przygotowanie:

Słoninę pokroić w drobną kostkę. Przed smażeniem posolić ją i doprawić lekko pieprzem – niech postoi tak przez całą noc. Nastęnego dnia na dno garnka nalać trochę wody (odparuje podczas smażenia, a słonina się nie przypali), smażyć dotąd, dopóki skwarki nie będą jasnożółte (dosmażą się po zdjęciu z ognia). Wtedy wrzucić dodatki – pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majeranek, posiekany czosnek i starte na drobnej tarce jabłko. Jeśli chce się otrzymać smalec bez skwarek, najlepiej kupić słoninę mieloną lub samemu zmielić. Przestudzony smalec przecedzić przez sitko.

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • prowokatorka, 2009-12-28 20:00:30
    prowokatorka
    3
    Czasem wytapiam smalczyk,taki domowy swojski.To dobra przekąska na zimowe dni.Oprócz wspominanych dodatków dodaję suszone śliweczki pokrojone w wąskie paski oraz pokrojonego kabanosa i pokrajany w kosteczkę boczek .
  • malinka118, 2009-12-29 12:23:46
    malinka118
    4
    Słonina wędzona czy świeża? Ja robię częściowo ze świeżej i wędzonej. I dodaję 2 łyżki mleka, wtedy lepiej się smaruje.
  • dudipopka, 2010-02-15 22:37:38
    dudipopka
    1
    uwielbiam !! do tego kiszony ogórek i troszke pieprzu ziołowego...mniam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe