rogaliki francuskie

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-03-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! rogaliki francuskie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! rogaliki francuskie

Składniki:

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto i pokrój je w kwadraty. Każdy kwadrat przekrój na 2 trójkąty.
Czekoladę połam na kostki i umieść na środku każdego trójkącika. Delikatnie zawiń ciasto (od dołu do czubka trójkąta). Delikatnie sklej boki palcami i wygnij na wzór litery C.Ustaw piekarnika na ok. 220°C Umieść rogale w formie do pieczenia i posmaruj jajkiem. Piecz 15 min, aż będą puszyste i nabiorą złotego koloru.

Smacznego!!!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • skimos, 2010-05-01 16:52:34
    skimos
    1
    Bardzo fajny przepis na tanie rogaliki
    Brakuje mi jednak wielkości trójkątów - ja zrobiłam je malutkie (nie wiedziałam ile urosną) i potem nie było prawie wcale czuć czekolady (smak się wyrównywał z ciastem).
    Sugerowałabym standardowe gotowe ciasto francuskie pociąć na 6 kwadratów, i zrobić większe rogale za to z większą ilością nadzienia.

    Zrobiłam też z dżemem - też wyszły fajne, tylko można by je po posmarowaniu jajkiem jeszcze posypać delikatnie cukrem
  • imitate, 2012-10-17 22:56:17
    imitate
    Wolę dodać nutellę zamiast czekolady, łatwiej się je wtedy zwija niż z całą kostką czekolady

    Dzisiaj jednak zrobiłam rogaliki z własnego ciasta francuskiego z dżemem wiśniowym, zdjęcia poniżej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe