ryż na mleku z cynamonem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-03-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ryż na mleku z cynamonem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ryż na mleku z cynamonem

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko i dodać ryż. Całość wstawiamy na gaz i czekamy, aż się zagotuje, mieszając. Gdy mleko zaczyna wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 20 minut, do czasu, aż ryż zgęstnieje i będzie miękki. W tym czasie często mieszamy, aby ryż się nie przypalił.
Później ściągamy garnek z ognia i zawijamy w kos lub kilka ręczników.
Tak "zapatulone" ma siedzieć ok godziny.
Później ryż wyjmujemy dodajemy dżem jabłkowy i mamy coś wspaniałego!!

Gorąco polecam!

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Snowwhiteproncess, 2012-05-10 14:27:05
    Snowwhiteproncess
    -1
    Według mnie w przepisie podana jest za duża ilośc mleka w stosunku do ryżu. Dałam jakieś 3,5 szklanki mleka , a mimo to musiałam dodać jeszcze z pół szklanki ryżu, bo inaczej to by była jakaś zupa mleczno - ryżowa. Poza tym radzę spróbować podczas, bo dla nas było za mało słodkie, więc dosypałam cukru troszkę więcej. Nie mój smak, więc nie smakowało mi to danie, ale nie oceniam pod tym względem tylko pod względem jasności przepsu i efektu końcowego, dlatego 3,5*

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem