puchata szarlotka

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-03-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! puchata szarlotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! puchata szarlotka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! puchata szarlotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! puchata szarlotka

Składniki:

  • jajka [5 ]
  • cukier [1 szklanka]
  • mąka ziemniaczana [1.5 szklanki]
  • mąka pszenna [1.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • margaryna [25 dag]
  • jabłka [4 ]
  • cynamon [2 łyżki]

Przygotowanie:

Białka należy ubić. Osobno ubić żółtka, cukier, cukier waniliowy. W większej misce zmieszać maki i proszek do pieczenia. Margarynę rozpuścić w garnuszku.
Następnie wszystko połączyć i zmieszać mikserem. Ciasto wychodzi w płynnej konsystencji.
Najpierw 15 minut pieczemy spód w temp 180 stopni, później nakładamy jabłka i górę ciasta. Całość pieczmy ok 45 minut w tej samej temp.
Ciasto upieczone wygląda naprawdę smakowicie!

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szarlotka

Komentarze

  • RosalindElle, 2012-03-15 20:08:51
    RosalindElle
    0
    Ciasto smakuje dobrze, ale niestety pomimo obecności proszku do pieczenia nie wyrosło mi. Szkoda, bo wszystkim smakowało, ale mówili, że dobry "placek" upiekłam. Dodam, że zrobiłam wszystko zgodnie z opisem.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką