Tradycyjna szarlotka

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-03-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tradycyjna szarlotka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tradycyjna szarlotka

Składniki:

  • mąka [4 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • margaryna [25 dag]
  • cukier [1 szklanka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • jajka [2 ]
  • żółtko z jajka [2 ]
  • śmietana [3 łyżki]
  • jabłka [2 ]
  • cynamon [2 łyżki]

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z dżemem i cynamonem.
Piec 45 minut w 200 stopniach C

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-08 08:17:44
    kropka75
    Ciasto do lodówki, owoce zetrzeć... I co dalej?

    Na jaką formę to ilości?
    Komentarz
  • Pluppy, 2010-10-20 19:20:10
    Pluppy
    z jakim dżemem? w składnikach nie ma nic o dżemie?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką