Sałata w roli głównej

autor: , kategoria: surówki, kuchnia polska , dodano: 2010-03-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałata w roli głównej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałata w roli głównej
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałata w roli głównej
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sałata w roli głównej

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie( dzięki temu lepiej się obierają ), kroimy w drobną kosteczkę.
Sałatę dokładnie opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy, rwiemy na kawałki, rzodkiewki płuczemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach,
ogórka kroimy w plasterki.
Przekładamy wszystkie składniki do salaterki.
Śmietanę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce, dodajemy do reszty, mieszamy i odstawiamy na ok. pół godz, żeby się przegryzło.

Taka surówka idealnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem i do mięsa drobiowego.

p.s. zamiast śmietany można użyć kefiru lub jogurtu naturalnego, a w sezonie zaleca się dodać świeżego szczypiorku ;)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.40 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • alkamor, 2010-03-02 21:53:30
    alkamor
    -1
    uwielbiam...!!najlepiej samą
  • uparta Marti, 2010-03-02 22:42:40
    uparta Marti
    2
    świetnie skomponowane składniki. uwielbiam sałate z rzodkiewką i do tego śmietana-pycha
  • foltynka, 2010-03-12 21:42:48
    foltynka
    -5
    aż 2 za tą śmietane do surówki :/
  • hihi, 2010-03-12 21:50:38
    hihi
    3
    Uwielbiam takie świeże, zielone warzywne miksy. Od samego czytania przepisu zrobiło mi się chrupiąco warzywnie i wiosennie Ja zdecydowanie wolę wersję z sosem jogurtowym, ale wiem, że jednak wiele osób woli "cięższe" sosy
  • plywok, 2010-03-12 22:00:55
    plywok
    2
    ja jajko i te składniki dodaję do kapusty pekińskiej.
    ale ta wersja też musi być dobra.
    a lada moment będę mieć rzodkiewkę, szczypiorek świeży, ogródkowy to napewno będę jeść takie smakołyki.
  • uparta Marti, 2010-03-12 23:16:19
    uparta Marti
    tak mi się jeszzce przypomniało,że lepiej dac śmietane 18% bo jest gęstsza i lepiej trzyma się warzyw/
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-12 23:34:28
    mooonik
    jakoś nie wpadłam na to, żeby zamienić sałatę na k.pekińską, chyba pora wypróbować

    Foltynko nikt Ci nie każe używać śmietany, napisałam, że może to być kefir lub jogurt nat. Jak dla mnie najlepsza jest wersja ze śmietaną i taką tu wpisałam
    a co do % - uparta Marti- masz rację 18% bardziej trzyma się warzyw, chociaż zdarzają się takie 12 które są gęstsze niż 18%
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-30 14:17:13
    28nana
    anitarafa - błagam, zaklinam, proszę....

    zastanów się choć chwileczkę nim napiszesz cokolwiek pod jakimkolwiek przepisem ....
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-30 14:23:29
    mooonik
    antiarafa no teraz to już jestem prawie pewna dlaczego mnie tak słabo oceniasz

    a poza tym, czemu sama nie wstawisz swoich przepisów? może też są zbyt banalne? pokaż ocenimy
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-30 14:37:01
    mooonik
    przepraszam za literówkę- anitarafa
    Komentarz
  • r u r k a, 2010-04-23 21:54:19
    r u r k a
    Znam ten smak, ale bez czosnku, bo żadko go dodaję do potraw, prawie wcale, a tym bardziej do ukochanych ogórków, dlatego nie oceniam. Podobają mi się takie proste przepisy na tradycyjne potrawy, bo to są takie pomysły na śniadanie, obiad, przekąskę itd
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem