Krokiety z kapustą i pieczarkami

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia polska , dodano: 2010-03-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety z kapustą i pieczarkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • kapusta kiszona [1.5 ] (kg)
  • pieczarki [600 ] (g)
  • cebula [1 ] (szt.)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 szkl. mleka, 2 szkl. wody, 4 szkl. mąki, 6 jajek, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, olej do smażenia

Składniki na farsz:

1,5 kg kapusty kiszonej, 600 g pieczarek, 1 cebula, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, bułka tarta i jajko do panierki

Kapustę gotować przez 40 minut z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odcedzić i dobrze odcisnąć z wody. Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę i pieczarki przekręcić przez maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę z natką pietruszki, podsmażyć. Do farszu dodać podsmażoną cebulkę, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Przygotować ciasto na naleśniki. Do dużej miski wlać mleko i wodę, wbić jajka, wymieszać mikserem, dodając stopniowo przesianą mąkę. Do gładkiego ciasta dodać olej i sól, wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni, smażyć cienkie naleśniki. Na środek usmażonych naleśników nakładać farsz, boki składać do środka i zwijać w roladki (jak na zdjęciu wyżej). Krokiety moczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ptysie z kremem

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-12 10:47:38
    kropka75
    Po 1 pytanie podstawowe - czy jesteś właścicielką bloga, z którego kopiujesz przepisy?

    Po 2 - czemu składniki w opisie różnią się od tych na liście u góry?
    Komentarz
  • goodangel, 2010-05-08 17:36:50
    goodangel
    juz tak na nia nie naskakujcie , moze tamten blog tez jest jej
    Komentarz
  • ewelline, 2010-11-03 23:30:15
    ewelline
    1
    a ja wole do krokietów użyć leśnych grzybków no ale jak czasem nie ma to i pieczarki dobre .

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem