Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Penne rigate z sosem bolońskim

autor: , kategoria: makarony, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-03-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne rigate z sosem bolońskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne rigate z sosem bolońskim

Składniki:

Przygotowanie:

Nie jest to klasyczny sos bolognese, który powinien być z mięsa wołowego, bez groszku i długo gotowany. Jest to wersja na szybko i nieco zmodyfikowana- jednak bardzo smaczna i pożywna.

Do tego sosu używam wieprzowego mięsa np. łopatki lub od szynki. Jest chude i szybko staje się miękkie i smaczne.

Ale do sedna:)

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę pepperoni.
Jak się zeszkli dodać mięso i smażyć do zrumienienia (mieszając często aby czosnek się nie przypalił , a mięso nie zbiło w grudy)
Obrać marchew, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa.
Wszystko zalać pomidorami z puszki, przecierem pomidorowym i podlać połowa szklanki wody.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Gotować (bez przykrycia!!) ok 15 min. Sos ma lekko bulgotać:)

Po tym czasie dodać mrożony groszek, bazylię, pieprz i sól.

Gotować jeszcze ok 10 min.

W tym czasie ugotować makaron al dente.

Do makaronu dodać trochę sosu, wymieszać dobrze, wyłożyć na talerze polewając jeszcze sosem.

Posypać parmezanem (mi się akurat skończył).

Oczywiście dobrze dodać świeżą bazylię - nie suszoną, wtedy dodać całą, pokrojoną drobno, garść na samym końcu gotowania sosu.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • dorciaj, 2010-03-03 13:53:27
    dorciaj
    0
    Wyglada smakowicie.
    Napewno wypróbuję bo u nas w domu wszyscy jesteśmy mocno makaronowi.
  • Eowina1818, 2010-03-03 15:57:47
    Eowina1818
    2
    Mmm przepis pierwsza klasa!
    Ciekawe składniki i dużo przypraw. Lubię tak doprawione dania.
    Bardzo mi się podoba także zdjęcie!
  • Berlinianka, 2010-03-03 16:24:58
    Berlinianka
    2
    Ewidentnie jesteś fanką groszku
    Poza groszkiem i marchwią robię identycznie. Mój TZ za tą wersją nie przepada, woli sos na przecierze i kilogramie mąki
    Mięso każde pasuje, na drobiowym jest delikatniejsze.
  • hania811, 2010-03-03 16:35:58
    hania811
    Jestem fanką warzyw
    A jako że teraz nie sezon na warzywa jakoś muszę sobie radzić
    Mrożony groszek jest łatwo dostępny dlatego dodaję do wielu potraw.

    Komentarz
  • rapifen, 2010-03-03 22:08:16
    rapifen
    3
    Oho! Mój tata zawsze robił sos boloński z groszkiem. Według mnie wyśmienite połączenie. ale żeby marchewkę? i zgadzam się, drobiowe mięso delikatniejsze i również pasuje. generalnie bardzo fajny przepis
  • fiosna, 2011-02-15 09:06:48
    fiosna
    smakowite, a wersji dla leniwych zamiast trzeć marchew mozna dodac garśc mrozonych warzyw / z torebek -morożona włoszczyzna/ sa cięte w słupki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)