Penne rigate z sosem bolońskim

autor: , kategoria: makarony, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-03-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne rigate z sosem bolońskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Penne rigate z sosem bolońskim

Składniki:

Przygotowanie:

Nie jest to klasyczny sos bolognese, który powinien być z mięsa wołowego, bez groszku i długo gotowany. Jest to wersja na szybko i nieco zmodyfikowana- jednak bardzo smaczna i pożywna.

Do tego sosu używam wieprzowego mięsa np. łopatki lub od szynki. Jest chude i szybko staje się miękkie i smaczne.

Ale do sedna:)

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę pepperoni.
Jak się zeszkli dodać mięso i smażyć do zrumienienia (mieszając często aby czosnek się nie przypalił , a mięso nie zbiło w grudy)
Obrać marchew, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa.
Wszystko zalać pomidorami z puszki, przecierem pomidorowym i podlać połowa szklanki wody.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Gotować (bez przykrycia!!) ok 15 min. Sos ma lekko bulgotać:)

Po tym czasie dodać mrożony groszek, bazylię, pieprz i sól.

Gotować jeszcze ok 10 min.

W tym czasie ugotować makaron al dente.

Do makaronu dodać trochę sosu, wymieszać dobrze, wyłożyć na talerze polewając jeszcze sosem.

Posypać parmezanem (mi się akurat skończył).

Oczywiście dobrze dodać świeżą bazylię - nie suszoną, wtedy dodać całą, pokrojoną drobno, garść na samym końcu gotowania sosu.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • dorciaj, 2010-03-03 13:53:27
    dorciaj
    0
    Wyglada smakowicie.
    Napewno wypróbuję bo u nas w domu wszyscy jesteśmy mocno makaronowi.
  • Eowina1818, 2010-03-03 15:57:47
    Eowina1818
    2
    Mmm przepis pierwsza klasa!
    Ciekawe składniki i dużo przypraw. Lubię tak doprawione dania.
    Bardzo mi się podoba także zdjęcie!
  • Berlinianka, 2010-03-03 16:24:58
    Berlinianka
    2
    Ewidentnie jesteś fanką groszku
    Poza groszkiem i marchwią robię identycznie. Mój TZ za tą wersją nie przepada, woli sos na przecierze i kilogramie mąki
    Mięso każde pasuje, na drobiowym jest delikatniejsze.
  • hania811, 2010-03-03 16:35:58
    hania811
    Jestem fanką warzyw
    A jako że teraz nie sezon na warzywa jakoś muszę sobie radzić
    Mrożony groszek jest łatwo dostępny dlatego dodaję do wielu potraw.

    Komentarz
  • rapifen, 2010-03-03 22:08:16
    rapifen
    3
    Oho! Mój tata zawsze robił sos boloński z groszkiem. Według mnie wyśmienite połączenie. ale żeby marchewkę? i zgadzam się, drobiowe mięso delikatniejsze i również pasuje. generalnie bardzo fajny przepis
  • fiosna, 2011-02-15 09:06:48
    fiosna
    smakowite, a wersji dla leniwych zamiast trzeć marchew mozna dodac garśc mrozonych warzyw / z torebek -morożona włoszczyzna/ sa cięte w słupki
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem