Biszkopt/ spód do tortów

autor: , kategoria: torty, kuchnia polska , dodano: 2010-03-03
  • Biszkopt/ spód do tortów

Składniki:

  • jajka [8 szt.]
  • cukier puder [24 dag]
  • mąka [18 dag]
  • ocet [1 łyżka] (6%)
  • masło [2 dag] (do wysmarowania formy)
  • cukier waniliowy [1 op.] (wymieszać z cukrem pudrem)

Przygotowanie:

Tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem.
Mąkę przesiać. Jaja umyć, sprawdzić świeżość, oddzielić żółtka od białka.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać ocet.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę i wymieszać lekko ale dokładnie, żeby składniki utworzyły jednolitą masę.
Wyłożyć do tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku (160 stopni na termoobiegu około 40-50 minut) Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już się dopiekło.
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Kroić i smarować najlepiej na drugi dzień.

Jeden biszkopt z tego przepisu upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm wystarcza na jeden trzy-poziomowy tort.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: roladki schabowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta