Biszkopt/ spód do tortów

autor: , kategoria: torty, kuchnia polska , dodano: 2010-03-03
  • Biszkopt/ spód do tortów

Składniki:

Przygotowanie:

Tortownicę wyłożyć natłuszczonym papierem.
Mąkę przesiać. Jaja umyć, sprawdzić świeżość, oddzielić żółtka od białka.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać ocet.
Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka, wsypać mąkę i wymieszać lekko ale dokładnie, żeby składniki utworzyły jednolitą masę.
Wyłożyć do tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku (160 stopni na termoobiegu około 40-50 minut) Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy już się dopiekło.
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić. Kroić i smarować najlepiej na drugi dzień.

Jeden biszkopt z tego przepisu upieczony w tortownicy o średnicy 26 cm wystarcza na jeden trzy-poziomowy tort.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe