Masa tortowa czekoladowo-kokosowa

autor: , kategoria: ciasta z masą, kuchnia polska , dodano: 2010-03-03
  • Masa tortowa czekoladowo-kokosowa

Składniki:

  • masło [3 kostki]
  • czekolada gorzka [1 op.]
  • wiórki kokosowe [1 op.]
  • kakao [5 łyżek] (ciemne, gorzkie)
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [1 szt.] (samo żółtko)
  • cukier puder [25 dag]

Przygotowanie:

Masło ucieramy na pulchną masę , dodajemy żółtko i cukier puder.
W garnuszku rozpuszczamy kakao z mlekiem, zagotowujemy trzykrotnie (porządnie odparowujemy), dodajmy rozpuszczoną czekoladę, kiedy utworzy się jednolita masa dodajemy wiórka kokosowe.
Zostawiamy szklankę białej masy do dekoracji tortu.
Kiedy kakao wystygnie łączymy je z masłem i ucieramy do uzyskania jednolitej masy (na ile pozwalają wiórka ;) )
Sprawdzamy smak, w razie potrzeby dosładzamy.
Tak przygotowaną masą przekładamy nasączony alkoholem biszkopt.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Elfik333, 2010-03-03 18:16:18
    Elfik333
    wpisałam za małą ilość cukru pudru. Powinno być około 50 dkg.
    Ale w razie czego lepiej dosłodzić niż przesłodzić
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem