Golonka w miodzie i piwie

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Golonka w miodzie i piwie

Składniki:

  • golonka wieprzowa [2 szt.]
  • włoszczyzna [1 pęczek]
  • liście laurowe [1 szt.]
  • ziele angielskie [4 szt.] (4 ziarna)
  • pieprz czarny [4 szt.] (4 ziarna)
  • piwo [1 szklanka] (jasne)
  • olej [1 szklanka]
  • miód [1 łyżka]
  • kminek [1 łyżeczka]
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Przygotować glazurę: piwo połączyć z olejem i miodem, dodać kminek i sól.
Golonki oczyścić, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu, aż zmiękną (ok. 30 minut). Przed końcem gotowania wrzucić oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowane golonki wyjąć z wywaru, ostudzić, naciąć, posmarować częścią glazury. Piec na w piekarniku nagrzanym do 180°C, obracając co pewien czas i smarując pozostałą
glazurą. Podawać z piwem.

Tak przygotowane golonki można również piec na grillu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe