Kruche ciasto z jabłkami

autor: , kategoria: inne desery, kuchnia polska , dodano: 2010-03-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kruche ciasto z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, cukrem, jajkiem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i owiniętą w folię włożyć do lodówki na pół godziny.

Odkroić 2/3 ciasta i wylepić nim formę. Nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach około 12 minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, wylać na jabłka budyń.

Pozostałe kruche ciasto zetrzeć na tarce na wierzch budyniu.

Piec całość jeszcze około 40 minut.

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub cukrem zmieszanym z cynamonem.


Życzę smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • orzeszek0307, 2010-07-23 12:02:15
    orzeszek0307
    0
    Ciasto wyszło pyszne wczoraj je upiekłam i na prawdę bardzo,ale to bardzo mi i mojemu mężowi smakuje Banalne do zrobienia a efekt rewelka )
  • owocowylulek, 2010-07-24 00:18:28
    owocowylulek
    zastanawiam sie czy japka mozna zastapic innymi owocami ?
    Komentarz
  • blysk_w_oku, 2011-05-04 11:21:36
    blysk_w_oku
    1
    Ostatnio często robię to ciasto, ale dotychczas dawałam budyń śmietankowy. Nie pomyślałam o efekcie kolorystycznym - dzięki
    Kruche ciasto robię na dwóch żółtkach, a z białek, odrobiny cukru i kisielu ubijam "kołderkę", która daję 8-10 minut przed końcem pieczenia na wierzch mamy wtedy ciasto z rosą
  • toJaaa, 2011-10-25 00:18:26
    toJaaa
    jaka blacha do pieczenia ciasta? jakie wymiary?
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2011-11-09 16:37:46
    bydgoszczanka
    To jest zwykła forma do tarty, średnicy około 30 cm.
    Komentarz
  • Paula_86, 2012-04-16 17:38:05
    Paula_86
    mam ochotę zrobić to ciasto choć niepokoi mnie brak proszku do pieczenia może głupota, ale nie jest potrzebny?
    Komentarz
  • bydgoszczanka, 2012-07-05 15:01:00
    bydgoszczanka
    Paula, proszek nie jest potrzebny
    Komentarz
  • nicelady, 2013-02-10 17:01:34
    nicelady
    0
    Wspaniały przepis, ciasto wyszło pyszne. Bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
    Zmieniłam tylko smak budyniu na malinowy, bo zwyczajnie w żadnym sklepie nie mogłam dostać wiśniowego

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem