Grzanki do zupy

autor: , kategoria: grzanki , dodano: 2010-03-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Grzanki do zupy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Grzanki do zupy

Składniki:

Przygotowanie:

Bułki lub inne wybrane pieczywo pokroić w kostkę.
Następnie wrzucić na patelnię i wolno rumienić.
Teraz pora na dodanie oliwy i bazylii.
Oliwę dodaję w ten sposób: wylewam jej trochę na drewnianą łopatkę, a następnie strząsam kroplami na grzanki na patelni. W ten sposób nie zamoczę całych grzanek.
Kolejnym krokiem jest posypanie grzanek roztartą w palcach bazylią.
Chwilę podgrzewać grzanki - w zależności od zarumienienia.

Grzanki idealnie nadają się do zup kremów.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • plywok, 2010-03-04 19:40:06
    plywok
    2
    a ja tam daję odrazu olej na patalenię. ale minimalnie i wrzucam chleb pokrojony. ale ta bazylia mnie zachęciła. spróbuje.
  • Paramore, 2010-03-04 19:45:20
    Paramore
    W sumie to też dobry patent.
    Nie pomyślałam o tym, bo chleb po pokrojeniu wrzucałam od razu na patelnię.
    Chodziło też o to, aby bazylia przyczepiła się do grzanek przed wchłonięciem się tłuszczu )
    Komentarz
  • bluenote, 2010-05-24 12:21:05
    bluenote
    a wolę grzanki z piekarnika, lekko skropione oliwą:P
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-05-24 12:24:16
    koszatniczka320
    pieczywo może być czerstwe..?
    Komentarz
  • checka707, 2010-09-17 22:59:25
    checka707
    1
    Pieczywo może być czerstwe, przeważnie z takiego korzystam. Zamiast oliwy można użyć masła ziołowego. Takie grzanki są rewelacyjne do sałatek
  • isabelmm, 2010-09-18 09:05:46
    isabelmm
    2
    Wspaniały dodatek własnie do zup-kremów. Ostatnio zrobiłam z chleba cebulowego(hmm nie wiem czy taka jest jego właściwa nazwa-w składzie miał suszoną cebulkę) wyszły pikantne i podkresliły smak zupy. Z bazylią muszą być super do sałatek. Może ktoś jeszcze ma pomysł na inne "smakowe grzanki"?
  • anka_bunio, 2010-11-03 18:14:23
    anka_bunio
    Można posypać papryką (przyprawą).

    Ja też wolę z piekarnika (bardziej suche), ale twoje również są smaczne.
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-03 20:51:54
    Susanna
    Ja robię z czerstwego chleba grzaneczki. Dobre są czosnkowe - wystarczy przed pokrojeniem kromek w kostkę przetrzeć je ząbkiem czosnku z dwóch stron

    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem