Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Murzynek

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-10-25
  • Murzynek

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, kakao i na małym ogniu podgrzewać mieszając. Odlać 1/2 szklanki masy kakaowej, która będzie polewą dla gotowego ciasta.

Do pozostałej wystudzonej części masy dodać mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 żółtka i ubitą pianę z 3 białek, rodzynki. Delikatnie wymieszać i piec ok. 30–40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto wystygnie, polać je zimną masą kakaową uprzednio odlaną do szklanki.

    Śr. ocena: 4.74 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • eloania, 2009-12-24 13:14:07
    eloania
    super, wczoraj udalo mi sie zrobic bardzo podobne ciasto czekoladowe;p tylko rodzynki bym wyrzucila z przepisu, nie lubiem;p
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-29 14:06:01
    malinka118
    1
    Pyszny klasyk. Ale murzynek z rodzynkami to dla mnie profanacja.
  • shiral, 2009-12-29 15:12:10
    shiral
    2
    Murzynek + rodzynki= zestawienie nie dla mnie Ale jak ktoś lubi to proszę bardzo
    Kocham murzynka, osobiście dodaję więcej łyżek kakao tak do 4 Jeśli nie ma cukru waniliowego warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  • kasia.diet, 2009-12-29 17:11:09
    kasia.diet
    1
    ja bym zamiast rodzynek dala orzechy, dla mnie bardziej pasuje. a sam przepis super, i to zdjecie takie apetyczne...
  • uparta Marti, 2010-01-20 19:03:09
    uparta Marti
    1
    zrobiłam wg przepisu i wyszedł pyszny tylko ja zamiast rodzynek dałam wiśnie.
  • kropka75, 2010-01-21 08:18:43
    kropka75
    1
    Bardzo dobre ciacho. I prawdziwy murzynek, z kakao, nie z budyniami czy innymi cudami.

    Ja do murzynka wolę orzechy, ale mój mąż lubi rodzynki, więc czasem daję - jedno i drugie doskonale pasuje.

    Świetne są też wiśnie, robiłam dwa razy i czasem gdzieś u kogoś jadłam - wyśmienite. Zwłaszcza gdy to wiśnie takie moczone w alkoholu. Mniam.
  • earring, 2010-01-21 17:46:46
    earring
    Ja nigdy nie jadłam murzynka z rodzynkami, ale dla mnie to wielki PLUS. Uwielbiam rodzynki
    Komentarz
  • alkamor, 2010-02-07 10:45:36
    alkamor
    0
    Ja również nie wpadłabym na murzynka z rodzynkami ale może to być opcja nawet, nawet :P Poza tym jestem zdziwiona raczej dodawaniem piany z białek ale i tak za "kochanego murzynka" daję 5
  • vril, 2010-02-07 11:03:27
    vril
    1
    Robie tak samo, tez odlewam czekolade na potem, do posmarowania i u mnie od zawsze dodawalo sie do murzynka i rodzynki i orzechy Najlepszy jest z prodiza, nie wiem czemu ale ma inny smak.
  • Berlinianka, 2010-02-09 17:53:14
    Berlinianka
    2
    Korzystam z identycznego przepisu, z tym, że używam 0,5 szkl. mleka i dodaję zapach arakowy. I te rodzynki zbędne.
  • dodaja, 2010-02-13 10:25:19
    dodaja
    1
    Wyobrażam sobie jak pachnie to cudo. Kakao z wanilią i rodzynkami. Niebo I ta piękna polewa!
  • AnusiaPn, 2010-02-21 23:58:33
    AnusiaPn
    2
    jedno z moich ulubionych ciast pierwsze które w całości sama wykonałam pychota kakaowa
  • foltynka, 2010-03-02 11:09:51
    foltynka
    1
    murzynek pyszny, moj ulubiony. Dodalam jeszcze płatki migdałów
  • kolorowatecza, 2010-03-18 23:04:59
    kolorowatecza
    1
    Uwielbiam go!
    Zawsze pulchny, wilgotny w środku.
    Jeszcze z polewą i orzechami - MNIAM!
  • mww, 2010-05-11 11:58:39
    mww
    1
    Dla mnie murzynek tylko i wyłącznie z polewą czekoladową (nie przepadam za rodzynkami) - placek, który przypomina mi czasy dzieciństwa..pamiętam jak mama odlewała trochę masy żeby zrobic polewę, a ja ukradkiem wyjadałam to łyżeczką...prosty i świetny przepis..
  • Haniula, 2010-07-01 17:32:18
    Haniula
    1
    Pycha ! właśnie przed chwilą wyjęłam z piekarnika i wcinam jeszcze gorący do kawusi
  • ewelline, 2010-08-20 22:34:36
    ewelline
    1
    Przepis niezawodny. Bardzo lubię ale bez rodzynek, nie znoszę rodzynek w ciastach! psuja mi smak ciasta i kojarzą mi się z robakami
  • klaudens, 2010-12-08 20:01:28
    klaudens
    1
    Rodzynki są fe, przepis wygląda super, na pewno spróbuję, tylko jaka forma (średnica formy)?
  • klada, 2010-12-22 21:52:44
    klada
    1
    Zrobiłam murzynka z tego przepisu Ładnie wyróśł, w środku wilgotny, miękki Nie dałam rodzynek, a przełożyłam go kwaśnym dzęmem śliwkowym
  • cranberriess, 2011-01-08 13:28:30
    cranberriess
    2 szklanki maki??? Wychodzi zbity kluch!!! Ratunku robie wszystko zgodnie z przepisem i zawsze zakalec!!! Cos ze mna nie tak???
    Komentarz
  • a4sq, 2011-01-12 16:53:34
    a4sq
    a wam tez sie robi taka powłoka przezroczysta na tej masie gdy stygnie? to z masła wiem ale mam wrazenie ze cos zle zrobiłam przez to
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo