Murzynek

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-10-25
  • Murzynek

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem, kakao i na małym ogniu podgrzewać mieszając. Odlać 1/2 szklanki masy kakaowej, która będzie polewą dla gotowego ciasta.

Do pozostałej wystudzonej części masy dodać mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 żółtka i ubitą pianę z 3 białek, rodzynki. Delikatnie wymieszać i piec ok. 30–40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto wystygnie, polać je zimną masą kakaową uprzednio odlaną do szklanki.

    Śr. ocena: 4.74 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • eloania, 2009-12-24 13:14:07
    eloania
    super, wczoraj udalo mi sie zrobic bardzo podobne ciasto czekoladowe;p tylko rodzynki bym wyrzucila z przepisu, nie lubiem;p
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-29 14:06:01
    malinka118
    1
    Pyszny klasyk. Ale murzynek z rodzynkami to dla mnie profanacja.
  • shiral, 2009-12-29 15:12:10
    shiral
    2
    Murzynek + rodzynki= zestawienie nie dla mnie Ale jak ktoś lubi to proszę bardzo
    Kocham murzynka, osobiście dodaję więcej łyżek kakao tak do 4 Jeśli nie ma cukru waniliowego warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  • kasia.diet, 2009-12-29 17:11:09
    kasia.diet
    1
    ja bym zamiast rodzynek dala orzechy, dla mnie bardziej pasuje. a sam przepis super, i to zdjecie takie apetyczne...
  • uparta Marti, 2010-01-20 19:03:09
    uparta Marti
    1
    zrobiłam wg przepisu i wyszedł pyszny tylko ja zamiast rodzynek dałam wiśnie.
  • kropka75, 2010-01-21 08:18:43
    kropka75
    1
    Bardzo dobre ciacho. I prawdziwy murzynek, z kakao, nie z budyniami czy innymi cudami.

    Ja do murzynka wolę orzechy, ale mój mąż lubi rodzynki, więc czasem daję - jedno i drugie doskonale pasuje.

    Świetne są też wiśnie, robiłam dwa razy i czasem gdzieś u kogoś jadłam - wyśmienite. Zwłaszcza gdy to wiśnie takie moczone w alkoholu. Mniam.
  • earring, 2010-01-21 17:46:46
    earring
    Ja nigdy nie jadłam murzynka z rodzynkami, ale dla mnie to wielki PLUS. Uwielbiam rodzynki
    Komentarz
  • alkamor, 2010-02-07 10:45:36
    alkamor
    0
    Ja również nie wpadłabym na murzynka z rodzynkami ale może to być opcja nawet, nawet :P Poza tym jestem zdziwiona raczej dodawaniem piany z białek ale i tak za "kochanego murzynka" daję 5
  • vril, 2010-02-07 11:03:27
    vril
    1
    Robie tak samo, tez odlewam czekolade na potem, do posmarowania i u mnie od zawsze dodawalo sie do murzynka i rodzynki i orzechy Najlepszy jest z prodiza, nie wiem czemu ale ma inny smak.
  • Berlinianka, 2010-02-09 17:53:14
    Berlinianka
    2
    Korzystam z identycznego przepisu, z tym, że używam 0,5 szkl. mleka i dodaję zapach arakowy. I te rodzynki zbędne.
  • dodaja, 2010-02-13 10:25:19
    dodaja
    1
    Wyobrażam sobie jak pachnie to cudo. Kakao z wanilią i rodzynkami. Niebo I ta piękna polewa!
  • AnusiaPn, 2010-02-21 23:58:33
    AnusiaPn
    2
    jedno z moich ulubionych ciast pierwsze które w całości sama wykonałam pychota kakaowa
  • foltynka, 2010-03-02 11:09:51
    foltynka
    1
    murzynek pyszny, moj ulubiony. Dodalam jeszcze płatki migdałów
  • kolorowatecza, 2010-03-18 23:04:59
    kolorowatecza
    1
    Uwielbiam go!
    Zawsze pulchny, wilgotny w środku.
    Jeszcze z polewą i orzechami - MNIAM!
  • mww, 2010-05-11 11:58:39
    mww
    1
    Dla mnie murzynek tylko i wyłącznie z polewą czekoladową (nie przepadam za rodzynkami) - placek, który przypomina mi czasy dzieciństwa..pamiętam jak mama odlewała trochę masy żeby zrobic polewę, a ja ukradkiem wyjadałam to łyżeczką...prosty i świetny przepis..
  • Haniula, 2010-07-01 17:32:18
    Haniula
    1
    Pycha ! właśnie przed chwilą wyjęłam z piekarnika i wcinam jeszcze gorący do kawusi
  • ewelline, 2010-08-20 22:34:36
    ewelline
    1
    Przepis niezawodny. Bardzo lubię ale bez rodzynek, nie znoszę rodzynek w ciastach! psuja mi smak ciasta i kojarzą mi się z robakami
  • klaudens, 2010-12-08 20:01:28
    klaudens
    1
    Rodzynki są fe, przepis wygląda super, na pewno spróbuję, tylko jaka forma (średnica formy)?
  • klada, 2010-12-22 21:52:44
    klada
    1
    Zrobiłam murzynka z tego przepisu Ładnie wyróśł, w środku wilgotny, miękki Nie dałam rodzynek, a przełożyłam go kwaśnym dzęmem śliwkowym
  • cranberriess, 2011-01-08 13:28:30
    cranberriess
    2 szklanki maki??? Wychodzi zbity kluch!!! Ratunku robie wszystko zgodnie z przepisem i zawsze zakalec!!! Cos ze mna nie tak???
    Komentarz
  • a4sq, 2011-01-12 16:53:34
    a4sq
    a wam tez sie robi taka powłoka przezroczysta na tej masie gdy stygnie? to z masła wiem ale mam wrazenie ze cos zle zrobiłam przez to
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe