Zawijanki

autor: , kategoria: z wołowiny, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-03-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijanki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zawijanki

Składniki:

Przygotowanie:

1. Wołowinę umyć, pokroić na plastry (ok. 12) i dobrze rozbić.
2. Każdy kawałek posypać solą, pieprzem i papryką.
3. Na każdy kawałek położyć ćwiartkę ogórka i kawałek cebuli. Jeżeli nie jesteście na diecie to jeszcze kawałek słoniny.
4. Zawijamy w rulonik i każdy kawałek owijamy nitką żeby w gotowaniu się nie otworzył.
5. Podsmażamy z każdej strony na patelni bez tłuszczu.
6. W garnku gotujemy wodę z liściami laurowymi, solą pieprzem i ziołami.
7. Do garnka wrzucamy podsmażone zawijanki.
8. Gotujemy ok. 30 minut.
Można podawać np. z kaszą gryczaną albo z samymi warzywkami.

Smacznego !!!

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • paula78, 2010-03-04 22:01:21
    paula78
    U mnie nazywa się to rolada,bardzo lubię ale trzeba trafic na ladny kawal miecha.
    do srodka daję tez ogórek kiszony a zamiast słoniny ,kawalek kabanosa.
    Komentarz
  • kolorowatecza, 2010-03-04 22:30:48
    kolorowatecza
    1
    Idealne do klusek śląskich
    Do środka można dać wszystko - od klasycznego konserwowego, prze paprykę nawet po ser żółty
  • Berlinianka, 2010-03-04 22:46:54
    Berlinianka
    1
    To ja już wiem co jutro zjem na obiad
    Banalny przepis, a ile smaku
    I człowiek nie czuje, że jest na diecie. Dieta... jaka dieta?
    30 minut wystarcza by mięso było miękkie?
  • rapifen, 2010-03-04 23:17:02
    rapifen
    u mnie się na to zrazy mówi uwielbiam z kaszą, mniam.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-05 07:51:46
    kropka75
    2
    Tak średnio mi się widzi ten smak... dopracowałabym przepis.

    1. Radzę posmarować mięso musztardą, jest o niebo lepsze.

    2. Wodę można zastąpić białym winem - roladki nabierają kruchości.

    3. Marynata klasyczna do wołowiny - z winem lub octem winnym - niezastąpiona.

    4. Faktycznie, wersje z boczkiem czy kabanosem są lepsze, bardziej aromatyczne.

    To tylko sugestie oczywiście.

    Natomiast szczerze odradzam przekładanie obsmażonych rolad do innego garnka. Nie jeden kucharz dostałby zawału widząc takie działanie. Tracimy cenny aromat. Polecam obsmażenie mięska na odrobinie oliwy, a potem wlanie owego bulionu do rondla ze smażonymi roladkami - po oderwaniu resztek włókien od dna mamy klasyczny ciemny sos.

    Ps.
    Jeszcze mi się nie zdarzyło uzyskać dobre, miękkie rolady/zrazy/zawijańce po 30 min. gotowania, bez wcześniejszego marynowania wołowiny. A robię je już 15 lat.

  • Berlinianka, 2010-03-05 10:25:56
    Berlinianka
    Kropka, ale to chyba dukanka podaje przepis, na winie to długo nie możemy nic jeść ani nim popijać A musztardę pewnie by wypłukało
    To są zraziki dietetyczne, pod Dukana
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-05 13:14:03
    kropka75
    Nic tu o dietetycznych zrazikach nie widzę.
    Poza tym, że wtedy bez słoniny ewentualnie robić.

    Nie, nie wypłukuje musztardy. Przykrywasz ją ogórasem itd. i zwijasz ciasno. Nim się obsmażą, smaki się przegryzą.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-05 13:31:13
    Berlinianka
    Ja też nie, ale sugerując się drugim przepisem doszłam do wniosku, że i ten jest pod Protal
    Komentarz
  • grupies, 2010-03-05 21:38:22
    grupies
    Zawijanki są jak najbardziej na Dukanka na fazę PW.

    Wystarcza 30 minut jeżeli dobrze je rozbijemy - czytajcie cienko

    Z patelni trzeba zdejmowac, szczególnie na diecie, bo wszystko co złe czytaj cholesterol zostaje na patelni.

    Zapewniam, że bez winka, oliwy i musztardy są super !!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem