tarta ze szpinakiem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-03-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tarta ze szpinakiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tarta ze szpinakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo proste danie na każdą okazję!
Rozmrażamy szpinak, można od razu na patelni na maśle. Kroimy cebulę i czosnek (można zgnieść). Dodajemy do gotującego się szpinaku i zaprawiamy śmietaną i przyprawami.
Bierzemy gotowe ciasto francuskie, układamy na blaszce nasmarowanej tłuszczem. Pozostałą część ciasta kroimy w paseczki. Zapiekamy spód przez 10 minut (piekarnik nagrzany do 180 stopni), następnie układamy na to szpinak i paski ciasta. Całość pieczemy aż ciasto zrobi się rumiane.

Można na wierzch posypać żółty ser i dopiero zapiekać.

bardzo smaczne!!

    Śr. ocena: 4.72 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Berlinianka, 2010-03-05 11:49:50
    Berlinianka
    4
    Świetna rzecz
    Moja mama dorzuca jeszcze do tego jajka na twardo w plasterkach. Szpinak lubi się z jajkami Wtedy to bardzo sycące danko.
    Trzeba tylko dobrze doprawić szpinak, bo jak coś może się nie udać, to właśnie to...
  • hania811, 2010-03-08 15:37:36
    hania811
    1
    Lubi się z jajkiem i gałką muszkatołową- tego mi zdecydowanie w przepisie brakuje.
    Przepis dobry na szybką kolację lub dla niespodziewanych gości. Gotowe ciasto francuskie w takich wypadkach to błogosławieństwo.
  • Yoolia, 2010-03-08 19:59:39
    Yoolia
    1
    Znowu przepis dla mnie.
    Szpinak+jajo+czosne+ewetu alnie śmietana=PYCHA
    Super pomysł z ciastem francuskim, które gotowe można prawie wszędzie kupić i mamy świetną przekąskę.
  • kolorowatecza, 2010-03-19 18:55:27
    kolorowatecza
    Ja osobiście szpinaku nie lubię

    Ale moja mama twierdzi, że smaczne
    Więc zaufam jej, i ocenie na 5
    Komentarz
  • Susanna, 2010-03-19 22:03:50
    Susanna
    3
    No dziewczyny do szpinaku super pasuje też ser FETA, który po prostu uwielbiam. Tak samo jak szpinak. No i kolejny przepis do wypróbowania, ufff jak dobrze, że TŻ też uwielbia szpinak i nie grymasi gdy widzi toto zielone na talerzu
  • angellina, 2010-04-08 19:15:20
    angellina
    do farszu dodaję surowe jako i ser żólty. nawet mój mąż je, który nie lubi szpinaku. Pyszna!!
    Komentarz
  • angellina, 2010-04-08 19:33:41
    angellina
    1
    do farszu dodaję surowe jako i ser żólty. nawet mój mąż je, który nie lubi szpinaku. Pyszna!!
  • malwowa, 2010-04-17 22:34:56
    malwowa
    0
    uwielbiam szpinak! a w tej postaci jest PRZEPYSZNY!
    szczególnie mojej mamy
  • pawianka, 2010-12-21 22:26:16
    pawianka
    Dzięki jajku lepiej przyswaja się żelazko. Do tego feta lub kozi ser, świeża bazylia, trochę oliwek, jeśli ktoś lubi i jest pysznie. Zwłaszcza na spodzie z ciasta kruchego. Taka wersja jest przepyszna, ale bardziej czasochłonna. Pozdrawiam
    Komentarz
  • pawianka, 2010-12-21 22:26:37
    pawianka
    2
    Dzięki jajku lepiej przyswaja się żelazko. Do tego feta lub kozi ser, świeża bazylia, trochę oliwek, jeśli ktoś lubi i jest pysznie. Zwłaszcza na spodzie z ciasta kruchego. Taka wersja jest przepyszna, ale bardziej czasochłonna. Pozdrawiam
  • klaudens, 2011-06-09 21:30:23
    klaudens
    Wygląda apetycznie! Szybko prosto i mam nadzieję że smacznie
    Komentarz
  • kasienka.b, 2012-04-02 19:53:56
    kasienka.b
    1
    Bardzo smaczny przepis Co prawda na górę dodałam masę jajeczno-śmietanowo-serową (polecam!) ale sama w sobie tarta i bez tego byłaby przepyszna.
  • haba haba haba, 2012-04-04 13:39:06
    haba haba haba
    0
    o dziewczyny, dziękuję najwyższemu, że tu trafiłam i skończyła się moja gehenna z wymyślaniem dań na obiad)))
  • karinkowa, 2012-09-05 10:43:18
    karinkowa
    a ile tego szpinaku ma byc? cala paczka mrozonego?
    Komentarz
  • -mimbla-, 2014-01-04 14:53:39
    -mimbla-
    Pyszne! Dziś zrobiony, właśnie zjadłam (wszystko haha).
    Dodaję do ulubionych i często będę korzystać
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe