Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni.

autor: , kategoria: chleby, dieta Montignaca , dodano: 2010-03-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnisty chleb pszenno - żytni.

Składniki:

  • mąka razowa [360 g] (pszenna typ 1850)
  • mąka żytnia [180 g] (typ 2000)
  • woda [320 ml] (letnia)
  • białko z jajka [1 szt.]
  • sól - płaska łyżeczka [1 szt.]
  • fruktoza [1.5 łyżeczki]
  • oliwa z oliwek [1 łyżka]
  • drożdże [1 op.] (suche - najlepsze dr Oetker)

Przygotowanie:

Chlebek jest w pełni pełnoziarnisty, zgodny z metodą odżywiania Montignaca - na I i II fazę. Chlebek piekę w maszynie. Przez użycie wyłącznie mąki pełnoziarnistej nie wyrasta wysoki. Jest pyszny i wilgotny w środku.

Czas przygotowania w maszynie - 3 minuty plus 3h40 minut na prace maszyny.

Czas przygotowania tradycyjnie 25 minut + rośnięcie ciasta 1h i pieczenie około 45 minut.

MASZYNA:

Do maszyny wlać wodę, białko jajka i oliwę. Wsypać sól, fruktozę, mąkę pszenną razową, mąkę żytnią i drożdże. Kolejność jest ważna. Piec na programie pełne ziarno.


TRADYCYJNY.

Jeśli nie mamy maszyny można zrobić tradycyjnie

W misce wymieszać wodę z oliwą i białkiem dosypać sól i fruktozę i znowu wymieszać. Dosypać po kolei mąki i drożdże. Wyrabiać drewniana łyżką około 20 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30 minut. Ponownie zarobić.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i zostawić ponownie do wyrośnięcia- na około 30 minut.

Piec w temp 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut.

Chlebek długo zachowuje świeżość. Na II fazie, albo gdy nie stosujemy odżywiania według Montignaca, można dosypać do ciasta słonecznik, siemię lniane, nasionka soi, zioła, orzechów laskowych - wg upodobań.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • addicted to wizaz, 2010-05-21 16:15:10
    addicted to wizaz
    0
    Ja akurat wyrabiałam ręcznie i nie wymagało to dużo pracy. A że chlebek smaczny i zdrowy, więc pewnie jeszcze nie jeden raz będę robiła ten chlebek. Do ciasta dosypałam ziarna słonecznika i dyni.
  • Sensuel, 2010-06-29 23:28:59
    Sensuel
    1
    Zrobiłam dzisiaj.Jeszcze ciepły jest.Super smakuje,bo musiałam spróbować.
    Także mogę polecić,bo chlebek pierwsza klasa
  • Paula_86, 2012-01-16 12:20:29
    Paula_86
    1
    nie będę kłamać, mój pierwszy chlebek, oczywiście wyrabiałam ręcznie i... chyba wyszedł
    smakuje wspaniale, a ten zapach w całym domu...
    jeszcze dobrze nie ostygł i wydaje mi się trochę kleisty, nie zakalcowaty ale no cóż, nie wiem czy taki jak ma być, może dlatego, że jeszcze ciepły i z masełkiem gryzłam
    zastanawiam się malinka jak wyszedł Ci taki równy kształt, mój jak widać na zdjęciu nacięłam i posmarowałam białkiem dzięki czemu pięknie się zrumienił
    przepis prosty i dokładny, polecam!!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe