Gołąbki z kapusty włoskiej z wołowiną i ryżem

autor: , kategoria: z wołowiny, kuchnia polska , dodano: 2009-11-05
  • Gołąbki z kapusty włoskiej z wołowiną i ryżem

Składniki:

  • kapusta włoska [1 kg]
  • przecier pomidorowy [1 szklanka]
  • olej [2 łyżki]
  • natka pietruszki [2 łyżki] (posiekanej)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • mielona wołowina [50 dag]
  • ryż [30 dag] (ugotowany na sypko)
  • cebula dymka [1 szt.]
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • cukier [1 łyżeczka]
  • marchew [1 szt.]
  • kostka rosołowa [1 kostka] (warzywna)

Przygotowanie:

Z główki kapusty delikatnie oderwać kilka wierzchnich liści. Opłukać je i wrzucić na lekko osolony wrzątek, blanszować 2–3 minuty, odsączyć i ściąć grube nerwy.
Marchewkę i dymkę umyć, oczyścić. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Mięso wymieszać z ryżem, marchewką, cebulą i białkiem. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem, podzielić na tyle części, ile jest liści.
Na każdy liść nałożyć nadzienie, zawinąć boki i zwijać w rulon równolegle do nerwu. Dno płaskiego rondla wyłożyć liśćmi kapusty i ułożyć gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Odmierzyć 3 szklanki wody, zagotować, rozpuścić kostkę bulionową, dodać przecier pomidorowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, pieprz i jeżeli trzeba –sok z cytryny. Gołąbki zalać wrzącym sosem i dusić pod przykryciem ok. 50 minut. Potem wyjąć, polać sosem pomidorowym i posypać posiekaną natką. Sos można zagęścić łyżką mąki i zaprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • ewelline, 2010-01-18 13:28:29
    ewelline
    1
    bardzo lobię gołąbki z kapusty włoskiej są takie delikatne
  • kropka75, 2010-01-19 09:00:28
    kropka75
    1
    Bardzo smaczne danie. Włoska kapusta faktycznie jest delikatna, krócej się parzy i smak też daje ciekawy. Często robię, bo mi tak wygodniej i szybciej.

    Kto nie jadł z włoskiej, polecam spróbować.

    Robię bardzo podobnie, z wyjątkiem cytryny i dymki - nigdy nie dawałam do gołąbków.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta