Zupa na kwasie z kulkami

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-03-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa na kwasie z kulkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa na kwasie z kulkami

Składniki:

  • kwas kapuściany [2 szklanki] (z kapusty kiszonej)
  • mięso mielone [250 dag]
  • marchew [1 szt.] (duza)
  • pietruszka [1 szt.] (duża)
  • seler (kawałek)
  • ziemniaki (według uznania)
  • ziele angielskie [5 szt.]
  • liście laurowe [1 szt.] (duzy)
  • majeranek [1 łyżka]
  • śmietana [1 szklanka] (18% do zup)
  • czosnek [2 ząbki]
  • pieprz czarny (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • mąka [1 łyżka] (na zasmażkę)

Przygotowanie:

Zupka według receptury mej babci dla smakoszów lubiących kwaśne potrawy.

Jeżeli kupujecie kapustę kiszoną z dużą ilością soku to zastanówcie się zanim go wylejecie, bo może akurat się wam może przydać.

Ja zazwyczaj stosuje proporcje 50:50 kwasu i wody,aby zwiększyć ilość zupy, a tym samym uzupełnić wyparowywującą podczas gotowania wodę.

Jarzyny kroimy wedle upodobań, ja osobiście pietruszkę kroję w cienkie paseczki, marchew w okrągłe talarki a seler w półksiężyce, natomiast ziemniaki w malutką kosteczkę. Wszystkie jarzyny należy wrzucić do kwasu z wodą i gotować z listkiem laurowym oraz zielem angielskim.

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, formować z niego maleńkie kuleczki ok 2 cm średnicy i wrzucać na gotującą się zupę. Lekko gotować do czasu aż dadzą smak i zaczną pływać na powierzchni.

Pod koniec gotowania (jak już jarzyny będą miekkie - według mnie bardziej tu pasuje forma al dente) dodać majeranek, ewentualnie doprawić do smaku, dodać zmiażdzony czosnek, rozprowadzić zasmażkę oraz dodać smietanę.

Zupa jest gotowa do spożycia.

________________________________________

Jeśli ktoś woli można nie dodawać ziemniaków do gotowania zupy, tylko ugotować je osobno a póżniej połączyć.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • daget, 2010-03-05 21:31:23
    daget
    Niestety zdjęć nie ma, gdyż zupa miała być na 2 dni a zniknęła w 1. A po popołudniówce nie miałam już światła dobrego do zdjęć, więc musiałam obejść się smakiem. Tobre choć to, że porcja mej zupy została.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-28 16:51:36
    ewelline
    1
    jadłam taka zupkę, jest smaczna, w twoim przepisie nie brakuje niczego
  • Ostrowczanka, 2012-01-07 14:39:04
    Ostrowczanka
    1
    bardzo smaczna i sycąca zupa!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe