Szaszłyczki drobowe ( south beach )

autor: , kategoria: z drobiu, dieta South Beach , dodano: 2010-03-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szaszłyczki drobowe ( south beach )

Składniki:

Przygotowanie:

1) kurczaczka myjemy, kroimy w kostkę ( lub co komu wyjdzie )

2) pieczarki ( jeśłi duże to w spoer plastry - ja akurat kupowałam resztówki więc trafiły mi się takie " pici - pici ")

3) paprykę kroimy w duże kochy

4) cukinię na plasterki - można dodawać cebule - ja tym razem zapomniałam kupić ;/

5) nadziewamy wg własnej wrażliwości estetycznej

6) posypujemy: solą ziołową, świeżo zmielonym pieprzem, i tym co komu pasi: ja sypnęłam kurkumą, ale zioła prowansalskie, bazylia, czy inne też dadzą radę

7) pieczemy w folii aluminiowej ok 20 min w 200stC... lubię jak mięsko jest soczyste a warzywaka al'dente :)

smacznego

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 16 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • hania811, 2010-03-06 17:24:47
    hania811
    1
    Zdjęcie rewelacja...przepis oczywiście też. Że też wcześniej nie wpadłam na to iż szaszłyki można zrobić w folii alu w piekarniku.
    Szkoda że zakupy już zrobione, bo mam dziś gości a szaszłyki sprawdziły by się świetnie.
  • aleksaa, 2010-03-07 08:45:22
    aleksaa
    kurczak tak bez żadnej marynaty?
    Komentarz
  • 28nana, 2010-03-08 10:54:51
    28nana
    co do marynaty - jeśli planujemy sobie to danie np dzień wcześniej = mięsko wręcz należy zamarynować = nie narzucam w czym bo jedni wolą delikatnie w mleku, inny na ostro z chilli, inny mają swoje patenty na marynaty...

    ja robiłam szaszłyki spontanicznie: więc nie bardzo miałam czas ( żołądek się upominał ) - jednak posypanie przyprawami też daje rade
    Komentarz
  • niikozja, 2010-03-22 22:52:42
    niikozja
    mmm uwielbiam szaszłyczki. Już nie mogę się doczekać lata i grillowania
    Komentarz
  • aaniutek, 2010-03-23 08:39:57
    aaniutek
    2
    Mimo pory śniadaniowej, już mam ochotę na obiad!!!! Pychotka. Dzięki za podpowiedź z folią aluminiową, do tej pory zawsze tylko grill...
  • vesenka, 2010-04-03 05:39:04
    vesenka
    2
    o, robię bardzo podobne szaszłyki Potwierdzam,że danie pierwsza klasa. Z tym ja zawsze marynuję mięso. Wolę zrobić dzień później, ale z zamarynowanego. Wtedy smak i kruchość mięska są zupełnie inne. I taką wersję oceniam
  • Nikka1221, 2010-04-13 23:32:38
    Nikka1221
    1
    rewelacja!tego szukalam na sobote jak sie ludziska zjada!
  • Nikka1221, 2010-04-16 12:29:49
    Nikka1221
    ja znalazlam taka marynate moze sie nada do tych szaszlykow?
    Marynata do kurczaka:
    • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/4 łyżeczki chili
    Komentarz
  • 28nana, 2010-04-28 12:48:49
    28nana
    wydaje mi się ze bardzo się nada
    Komentarz
  • miskowa, 2010-04-28 12:56:27
    miskowa
    3
    szaszłyki to danie w moim domu, którym każdemu można dogodzić. Bo jedni wolą mięsne, inni warzywne a inni mieszane. Ja też wolę opcję z wcześniejszym marynowaniem - warzyw też. No i nie piekłam ich nigdy w folii, tylko raczej jak w piekarniku, to na blaszce normalnie. ale spróbuję w folii.
    Zdjęcia i opis pierwsza klasa
  • luxiaa, 2010-05-08 11:11:46
    luxiaa
    2
    Wczoraj zrobiłam te pyszne szaszłyczki. Świetny pomysł z tą folią alu!!! Mięsko było soczyste a warzywka chrupkie. Ja piekłam je 25 min, a na ostatnie 7min odwinęłam folię i ustawiłam funkcję grill - co dało dodatkowe zarumienienie/przypieczenie z zewnątrz. Co do marynaty mięskowej - obsypałam przyprawą do kurczaka i chili, zalałam mlekiem i na godzinkę do lodówki, a na warzywka zioła prowansalskie.
    Gratuluje prostego i super smacznego dania!
  • Sensuel, 2010-05-13 14:25:04
    Sensuel
    2
    Robiłam w sobotę i są niesamowite!Dobrze,że sezon zimowy się już zaczął,bo uwielbiam szaszłyki w każdej postaci
  • vild, 2010-05-23 18:27:28
    vild
    2
    Do szaszlykow dodalam pieczarki i boczek.Smakowaly wysmienicie .Sensuel,a tobie chyba chodzilo o sezon grillowy,a nie zimowy ?
  • Phynn, 2010-06-02 17:16:50
    Phynn
    identycznymi ( dodatkowo miały cebulkę)się ostatnio zajadałam, jednak nie były pieczone w folii, lecz na brytfance na funkcji piekarnika -grill
    poleca takie zdrowe i lekkie szaszłyczki ) maksymalnie oceniam danie a do tego piękne zdjęcia.
    Komentarz
  • Phynn, 2010-06-02 17:17:26
    Phynn
    3
    ocena nie wpadła nie wiedzieć czemu, ale już po kłopocie
  • lexie, 2010-06-02 22:44:26
    lexie
    2
    Przepis jest super, polecam jeszcze marynatę - robiłam takie kiedyś, a ostatnio zrobiłam jak miałam gości. Robiłam grilla w domu,w piekarniku. Serwowaliśmy karkówkę i szaszłyki właśnie Wszyscy się zajadali. Tylko trochę roboty z nabijaniem jak się robi dla 12 osób
  • tinda2aa, 2010-06-04 12:56:57
    tinda2aa
    1
    bardzo dobre,wszystkim smakowały.
    dodałam jeszcze do nich kiełbaski
    pychota
  • 28nana, 2010-06-15 14:25:42
    28nana
    dziękuję

    ja ostatnio dodałam jeszcze kawałki ananasa ( nie z puszki tylko świeży

    polecam do testów
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-25 11:39:41
    marissima
    1
    pod koniec pieczenia posypałabym suszonym zółtym serem
    werjsa light tez mi sie podoba
  • jelonk, 2010-08-04 13:46:16
    jelonk
    1
    Akurat mam w domu te wszystkie składniki, a nie miałam pomysłu na obiad. Dzisiaj na pewno sobie zaserwuję takie szaszłyki. Próbowałam ich wielokrotnie i muszę przyznać, że są pyszne! I co najważniejsze, niskokaloryczne Daję 5 za smakowite zdjęcia i fajny przypis.
  • ola_2801, 2010-09-02 17:56:15
    ola_2801
    niedawno właśnie robiłam takie szaszłyki warzywa rewelacja, zdrowe smakołyki.
    natomiast mięsko zamarynowałam w 2 łyżkach jogurtu naturalnego i z dwoma ząbkami czosnku i łyżeczką oliwy z oliwek.
    mięsko było mięciutkie i soczyste.
    piąteczka za zdjęcia,które zachęciły do wejścia do kuchni
    pozdrawiam zjadaczy warzyw
    Komentarz
  • ola_2801, 2010-09-02 17:56:40
    ola_2801
    3
    zapomniałam oceny:0
  • Gween, 2010-09-13 09:08:09
    Gween
    a czemu to danie jest oznaczone jako wegetariańskie?
    Komentarz
  • mmaryjka, 2010-10-18 20:57:30
    mmaryjka
    jeśli szaszłyki z drobiu są 'daniem wegetariańskim' to gratuluję wyobraźni.
    Komentarz
  • Meteoryt, 2010-12-30 21:37:44
    Meteoryt
    zrobię jutro, ślinka mi już cieknie ;p
    Komentarz
  • Lisiczka91, 2011-04-30 18:21:59
    Lisiczka91
    2
    Super fajny i bardzo łatwy przepis na pewno wypróbuję
  • klaudens, 2011-06-06 23:56:43
    klaudens
    Coś pysznego i nie trzeba specjalnie iść na grilla
    Komentarz
  • skiza, 2011-11-12 18:06:36
    skiza
    Zapraszam do moich wariacji kulinarnych

    http://smakowitykasek.blogspot.c om/
    Komentarz
  • joasja, 2012-01-20 10:10:48
    joasja
    1
    Bardzo fajny przepis i zdjęcia. Ja ze względu na kalorie wybieram indyka, ale chyba zaszaleję i zrobię sobie taką marynatę jogurtową, brzmi pysznie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem