Szarlotka z bezą

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2010-03-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka z bezą

Składniki:

Przygotowanie:

• Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną.
• Dodać 50 g cukru, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. • Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
• Obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, wycisnąć sok i podsmażyć w rondlu z łyżeczką cynamonu, cukrem waniliowym oraz taką ilością cukru, aby jabłka przestały być kwaśne.
Można użyć gotowych, zrobionych latem z działkowych jabłek i z takich robi się u mnie w domu. :)
• Dużą blaszkę (ok. 36/25 cm)wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem.
• Połową ciasta wyłożyć spód oraz boki. Rwać na kawałeczki i "wylepiać". Spód nakłuć widelcem.
• Wyłożyć na to jabłka, na nie zetrzeć na grubych oczkach drugą połowę ciasta zostawiając mały kawałeczek.
• Ubić pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Beza jest gotowa gdy tworzy bez problemu kopczyki.
• Bezę wyłożyć na ciasto, zetrzeć na nią pozostały kawałeczek ciasta.
•• Piec 45-50 min. w 180st.C. (Beza ma się zarumienić) ••


Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Szarlotka ta jest pieczona u mnie od lat. :)

Polecam!

    Śr. ocena: 4.96 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 85 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Patucha, 2010-03-07 09:28:07
    Patucha
    1
    Mniam: jabłka + beza= ślinotok
    super pomysł , żałuję, że sama nie wpadałam na to, by zmodyfikować nadzienie do pleśniaka, na pewno pojawi się u mnie w tej wersji
  • Smynio, 2010-03-07 12:49:00
    Smynio
    1
    Piękne wykonanie, ciekawy przepis, dużo ładnych fotek - 5 jak nic widać starania ;P
  • La Monica, 2010-03-07 16:13:33
    La Monica
    0
    Jak szarlotka... to nie ma takiej opcji żeby nie była dobra
  • kropka75, 2010-03-08 08:10:46
    kropka75
    1
    Smak rewelacja, ale nie do końca wyszło mi tak jak w opisie.

    Po 1 ciasto wyszło za mokre/miękkie na tarcie, musiałam je skubać, bo przyklejało się do tarki. Po 2 warstwa ciasta na dole upiekła się dużo lepiej, od tej górnej, choć mój piekarnik piecze tylko z góry. Wina piany? Nie mam pojęcia. Dziwactwo. Po 3 beza była rumiana już po 15 min. i miałam problem z określeniem kiedy koniec pieczenia. Dobrze, że mam dzwonek w piekarniku to zdałam się na niego.

    Ale ciasto pyszne. Zrobiłam je wieczorem, skubnęłam na gorąco łyżką i poszłam spać. Śniło mi się całą noc. O 3ciej wstałam próbować, bo nie mogłam wytrzymać. )))

    Jak przyjdzie sezon letni, zrobię z innymi owocami na tym samym spodzie.

    Smaczne i proste do zrobienia. Polecam.
  • Berlinianka, 2010-03-08 10:18:34
    Berlinianka
    Kropka ciasto było za mało schłodzone, margaryna się wystarczająco nie ścięła. Jeśli się zdecydujesz to następnym razem wpakuj do zamrażarki wtedy ładnie się ściera
    U mnie się wypiekają obie warstwy ciasta tak samo, ale mój z kolei grzeje tylko od dołu ^^ Zwykle był problem z wypieczeniem dołu, ale to załatwia nakłuwanie ciasta
    Więc pewnie to piana, ale chyba surowe nie było?

    Chyba faktycznie smakował, skoro o 3 wstawałaś do niego
    Komentarz
  • kropka75, 2010-03-08 11:10:45
    kropka75
    Czekałam 40 min ale może faktycznie, moja lodówa mniej chłodzi. Pleśniaka to zwykle na parę godzin zostawiam, ale i tak gdy mi się spieszy to do zamrażarki wrzucam. Następnym razem zrobię tak i z tym.

    Nie, surowe nie jest, ale czuć różnicę w konsystencji. Dół jest super taki kruchutki, a ta góra bardziej lepka jednak.

    Ale pycha.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-23 14:42:49
    aleksaa
    o rany dodajesz margarynę w całości ?? ja zawsze kroje ją na mniejsze kawałki i dopiero wtedy dodaje do reszty...

    poza tym próbowałam ciasto kruche zarówno w wersji "siekanej" i ugniatanej i wg mnie nie ma różnicy, jak się szybko ugniecie to nie ma problemu a z nożem jest więcej zabawy
    Komentarz
  • @gat@, 2010-03-24 17:12:27
    @gat@
    2
    Ciasto pyszne
    Tak oceniła moja rodzinka.
    Sama nie mogłam ocenić - niedozwolone na Protalu
  • Berlinianka, 2010-03-24 23:11:34
    Berlinianka
    Aleksaa... czy rozdrobnię ją w misce czy obok miski - nie ma różnicy
    Po posiekaniu trzeba ugnieść. Chyba, że ktoś czegoś nie zrozumiał.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-03-25 08:56:48
    aleksaa
    Chodziło mi o to, że niektórzy siekają wszystkie składniki razem, ja nie bawie się z nożem tylko wszystko szybko zagniatam a w cieście nie ma różnicy.
    Komentarz
  • Antena 2010, 2010-03-27 22:59:45
    Antena 2010
    1
    Super pomysł na urozmaicenie zwykłego jabłecznika. Pycha.
  • angelikaw, 2010-03-30 19:27:11
    angelikaw
    1
    jejku, jakie pysznosci

    Do piany z białek dodaję jeszcze wiórki kokosowe. Pycha!
  • klada, 2010-04-02 17:20:01
    klada
    'Obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, wycisnąć sok i podsmażyć w rondlu...'.

    Ten sok wyciśnięty po prostu wyrzucamy, czy jak?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-04-07 11:46:04
    Berlinianka
    Nie... można go wypić
    Komentarz
  • aplikacja24, 2010-05-06 11:58:55
    aplikacja24
    1
    wygląda jak ta u mamy...
  • (:tysia:), 2010-05-06 17:06:15
    (:tysia:)
    1
    Mmm ale bym sobie zjadła taką szarlotkę! Uwielbiam szarlotki z bezą
  • libra777, 2010-05-22 14:06:29
    libra777
    -1
    Ciasto jest pyszne , jedna z moich ulubionych szarlotek.
  • kaska20_2005, 2011-03-31 14:31:33
    kaska20_2005
    1
    moje ulubione ciacho.... szczególnie gdy jest jeszcze ciepłe... a jabłka z cynamonem i zapachem migdałowym ...yyyy rozkosz = orgazm dla podniebienia i żołądka
  • eveline2012, 2012-09-13 16:05:08
    eveline2012
    0
    pyszna szarlotka, robiłam już dwa razy i wszystkim smakowała
  • turbodymowoman93, 2014-11-26 12:33:42
    turbodymowoman93
    Śledząc Wizaż w pracy natknęłam się na ten przepis- po pracy ciach ciach i ciasto gotowe było przepyszne, mąż zachwycony na pewno wrócę do tego przepisu!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem