Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Klopsiki w sosie pieczarkowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-03-07
  • Klopsiki w sosie pieczarkowym

Składniki:

Przygotowanie:

1. Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na patelni.

2. Mięso (najlepiej własnoręcznie zmielone) włożyć do miski, dodać zrumienioną cebulkę, posiekany szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, surowe jajko, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz.

3. Wymieszać na jednolitą masę, formować kulki wielkości orzecha laskowego lub ciut większe, obtoczyć w pozostałej bułce i smażyć na patelni z każdej strony na rumiano.

4. Pieczarki obrać, pokroić dość grubo (ja wolę takie) i udusić - ja robię to w woku bo potem jest dużo miejsca na sos. Dolać bulion, sól i pierz, zagotować. Do szklanki odlać część bulionu, dodać jogurt naturalny cały czas mieszając, jeśli ładnie się połączy do całość pomału wlać do pieczarek z bulionem również mieszając cały czas.

5. Usmażone klopsiki wrzucić do woka z sosem, sos powinien zakrywać kuleczki i dusić około 20 min co jakiś czas mieszając.

6. Najlepiej smakują podane z kaszą jęczmienną - Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Guacamole - Joanna Bielak

Komentarze

  • marissima, 2010-06-25 11:34:27
    marissima
    1
    przepyszny klopsik
    lubię takie wersje mięska lekko podsmażonego jest zdrowsze od tradycyjnych smażonych mielonych

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem