Klopsiki w sosie pieczarkowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-03-07
  • Klopsiki w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • cebula czerwona [2 szt.]
  • jajka [1 szt.]
  • bułka tarta [6 łyżek]
  • szczypior [1 pęczek]
  • czosnek [4 ząbki]
  • pieczarki [30 dag]
  • mięso mielone [50 dag] (wieprzowe lub mieszane)
  • bulion [2 szklanki]
  • kasza jęczmienna [1 szklanka]
  • sól
  • pieprz cayenne
  • jogurt naturalny [1 op.] (małe)
  • olej

Przygotowanie:

1. Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na patelni.

2. Mięso (najlepiej własnoręcznie zmielone) włożyć do miski, dodać zrumienioną cebulkę, posiekany szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, surowe jajko, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz.

3. Wymieszać na jednolitą masę, formować kulki wielkości orzecha laskowego lub ciut większe, obtoczyć w pozostałej bułce i smażyć na patelni z każdej strony na rumiano.

4. Pieczarki obrać, pokroić dość grubo (ja wolę takie) i udusić - ja robię to w woku bo potem jest dużo miejsca na sos. Dolać bulion, sól i pierz, zagotować. Do szklanki odlać część bulionu, dodać jogurt naturalny cały czas mieszając, jeśli ładnie się połączy do całość pomału wlać do pieczarek z bulionem również mieszając cały czas.

5. Usmażone klopsiki wrzucić do woka z sosem, sos powinien zakrywać kuleczki i dusić około 20 min co jakiś czas mieszając.

6. Najlepiej smakują podane z kaszą jęczmienną - Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Gotujmy Ślimaki ze szpinakiem

Komentarze

  • marissima, 2010-06-25 11:34:27
    marissima
    1
    przepyszny klopsik
    lubię takie wersje mięska lekko podsmażonego jest zdrowsze od tradycyjnych smażonych mielonych

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem