Kapuśniak

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-03-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniak

Składniki:

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować i ugotować w litrze wody z zielem, liściem laurowym i kawałkami mięsa wieprzowego. Ja dodaję takie mięsko jakie akurat mam w zamrażalniku:) Czasem są żeberka, czasem kawałek karczku albo szynki.
Ilość mięska można oczywiście zwiększyć.
Nie płuczę kapusty z soku bo lubię mocno kwaśny kapuśniak. Jak ktoś woli łagodniejszy można oczywiście odlać sok z kapusty.

Kapustę trzeba gotować pod przykryciem do miękkości ok 40 min.

W tym czasie obrać warzywa i pokroić na kostkę.
Ziemniaki w większą kostkę.
Pokroić również drobno boczek i cebulę.

W garnku w którym zupa będzie gotowana rozpuścić masło i poddusić na nim marchew, pietruszkę i selera (ok 10 min pod przykryciem).
Po tym czasie dodać ziemniaki i zalać warzywa litrem wrzątku. Dodać sól i gotować ok 15 min.

Na patelni wytopić boczek i dodać cebulkę by się zrumieniła.

Miękką kapustę wraz z wodą z gotowania i mięskiem dodać do warzyw, dodać również boczek z cebulką, przyprawić wszystkimi przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy i gotować około 10 min pod przykryciem.

Wychodzi bardzo gęsta i sycąca zupa- w dużej ilości:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • kropka75, 2010-03-08 08:00:47
    kropka75
    1
    Kapuśniak jak u mnie w domu.

    Też nigdy nie płuczę kapusty, ma być kwaśna, że hej. Czasem gotuję też na boczku, ale lubię też wersję z wieprzkiem, którego na koniec wrzucam w kawałkach do zupy.
    Sama nie daję przecieru, ale u mnie w domu rodzinnym zawsze tak się robiło.

    Smaczna, pożywna i zdrowa zupa.
  • paulina150528, 2010-03-08 14:18:31
    paulina150528
    2
    A myslałam, że ja jako jedna z nielicznych nie płucze kapuchy.Jak kapuśniak to obowiązkowo kwaśny
    Robię praktycznie identycznie tylko poza mięskiem wieprzowym dodaje więcej boczku.
    Zupa za każdym razem wychodzi smaczna i mocno aromatyczna.

    Jak najbardziej polecam spróbować.

    P.s.A i podobnie jak Kropka nie dodaje przecieru tylko taką „czystą” serwuje
  • mooonik, 2010-03-08 14:43:29
    mooonik
    3
    Taki kapuśniak znam i uwielbiam czasami robię wersję piątkową bezmięsną i też smakuje dobrze.
    Podobnie jak dziewczyny nie płuczę kapusty- musi być kwaśno
    Zupka jest idealna na zimę i przez moją mamę serwowana nam była przy przeziębieniu - super rozgrzewa

    a koncentrat dodaje w zależności od tego czy akurat mam w lodówce czy nie
  • hania811, 2010-03-08 14:52:46
    hania811
    hihih..a ja myślałam że jestem wyjątkowa jedząc taki kwaśny kapuśniak

    Koncentrat dodaję bo jakoś ładniej wygląda taki pomarańczowy..a poza tym dodaje jeszcze kwaśności

    Komentarz
  • malinka118, 2010-03-11 09:15:25
    malinka118
    Ja polecam ugotować na wędzonych żeberkach. Nie dodaję przecieru pomidorowego, żeby nie tracić smaku kapustki. Też lubię maxi kwaśny. Ale mi smaka narobiłaś, a przy karmieniu piersią odpada.
    Komentarz
  • hania811, 2010-03-11 09:20:28
    hania811
    Przecież napisałam że robię z takiego mięska jakie akurat posiadam w swych zbiorach zamrażalnikowych- na żeberkach również czasem gotuję.
    Jednak powiem szczerze wolę chudsze mięsko..i tak boczek wędzony dodaję więc po co mi dodatkowy tłuszcz
    Komentarz
  • Guuusiaa, 2010-03-29 22:55:51
    Guuusiaa
    mniam

    moja mama też taki robi
    i oczywiście nie płucze kapusty
    ja też musze go zrobić
    Komentarz
  • mesta93, 2010-11-28 20:10:25
    mesta93
    kapuśniak niby takie proste, ale jakie smaczne
    Komentarz
  • Nesteenka, 2012-01-25 01:28:57
    Nesteenka
    Hihi wspomnę, że jak nie płuczecie kapusty to to jest kwaśnica góralska stąd nazwa kwaśnica. ale bez marchewek i innych jarzyn.
    Do typowego kapuśniaka kapuste się płucze.
    Komentarz
  • Syl993, 2013-01-08 18:07:25
    Syl993
    0
    jutro serwuje kapusniaczek, taki sam jak robi moj tata, juz slinka mi cieknie, ja nie dodaje przecieru no i nie plucze kapusty, uwielbiam kwasny kapusniak

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem